FaZe Clan odkoupili jejich esportoví protivníci! Jak si nyní poradí se střetem zájmů?
i Zdroj: https://photos.eslgaming.com/PRESS-GALLERY-ESL-Pro-League-Season-18-/i-5SBp2Dv/A
Esport CS 2 Článek FaZe Clan odkoupili jejich esportoví protivníci! Jak si nyní poradí se střetem zájmů?

FaZe Clan odkoupili jejich esportoví protivníci! Jak si nyní poradí se střetem zájmů?

Michael Douša

Michael Douša

20. 10. 2023 15:42

Finanční skupina GameSquare, která vlastní mimo jiné i profesionální esportový tým Complexity, kupuje celou organizaci FaZe Clan, a to údajně za 17 milionů dolarů. Ta se tak ve vedení vydá směrem ke kořenům, jak ale naloží s týmy? Podle pravidel turnajů totiž nemohou týmy vlastněné jednou skupinou hrát na stejném turnaji...

Reklama

Skupina GameSquare není na poli esportu žádným ořezávátkem. Jedná se o poměrně velkou organizaci, kterou finančně zajišťuje NFL franšíza Dallas Cowboys, takže se nedostatku prostředků zrovna bát nemusí. Finance ale nyní nebudou něco, co bude hráče trápit, jako spíš to, jestli vůbec budou moci pod svými organizacemi hrát.

Pravidla ESL, BLASTu a dalších turnajů totiž na příkaz Valve kvůli Major turnajům stanovují, že “týmy ani hráči by neměli mít finanční zájem na úspěchu jiného týmu, s nímž soupeří. Aby mohli na [Major] turnaji hrát, hráči a týmy musí potvrdit, že nemají žádný střet zájmů (včetně jakéhokoliv podnikatelského spojení, jako je sdílený management, sdílené vlastnictví entit, licence a půjčky) s kterýmkoliv jiným zúčastněným týmem anebo jeho hráči.”

Complexity na ESL Pro League Season 18 || Copyright: Adam Lakomy, ESL FACEIT Group
i Zdroj: https://photos.eslgaming.com/PRESS-GALLERY-ESL-Pro-League-Season-18-/i-s5Fd3gz/A
Complexity na ESL Pro League Season 18 || Copyright: Adam Lakomy, ESL FACEIT Group

Tím vzniká poměrně nešťastná situace srovnatelná s několika sestavami týmu Evil Geniuses - ti ačkoliv měli hned několik sestav, např. Evil Geniuses Black a Evil Geniuses White, tyto se nemohly společně účastnit stejného turnaje. Tímhle spojením se FaZe a Complexity - doposud dvě úplně oddělené právní entity - navzájem vyřadily ze všech turnajů, na kterých bude alespoň jeden z těchto týmů. Je tak možné, že budou muset buďto jednu sestavu odprodat jiné organizaci, nebo jednu brát jako “horší”, která se bude účastnit méně prestižních turnajů, zatímco druhá se bude účastnit těch špičkových. Ani jedna z variant ale není pro ani jeden z týmů dobrou zprávou.

V současnosti hned několik redakcí požádalo Valve, BLAST, ESL a v neposlední řadě také Complexity a FaZe o komentář, zatím však bez reakce. 

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama