Kvůli Generaci Z pomalu měníme strategii, říká šéf Xboxu Phil Spencer
i Zdroj: Microsoft
Gaming Článek Kvůli Generaci Z pomalu měníme strategii, říká šéf Xboxu Phil Spencer

Kvůli Generaci Z pomalu měníme strategii, říká šéf Xboxu Phil Spencer

Václav Brixí

Václav Brixí

28. 3. 2024 18:00

Xbox pomalu přechází na novou strategii ohledně vydávání jejich exkluzivních titulů na další platformy. Za tím částečně stojí i přístup Generace Z k dostupnosti videoher.

Reklama

V rámci rozhovoru s Philem Spencerem, který poskytl portálu Polygon, došla řeč na spoustu aktuálních témat. Své vyjádření poskytl například k úvahám o handheldové konzoli od Xboxu nebo otázce vydávání exkluzivních titulů na jiné platformy. Obě tato témata jsou prý součástí větší problematiky, která v současnosti ovlivňuje celý herní průmysl. Jako dva hlavní aspekty uvedl neustále se zvyšující náklady a taktéž přístup mladé generace ke hrám a jejich dostupnosti.

Sea of Thieves a další Xbox exkluzivity míří na Nintendo a PlayStation
i Zdroj: Rare

Sea of Thieves a další Xbox exkluzivity míří na Nintendo a PlayStation

Fanoušci se konečně dočkali odhalení čtyř populárních her z Xboxu, které vyjdou letos na jaře pro Nintendo Switch a…

23. 2. 2024 15:10

Dříve bylo schvalování a financování vývoje poměrně přímočaré. Vydavatel si mohl stanovit cílový počet prodaných kopií, kterého chtěl dosáhnout, propočítat plánovaný zisk a podle toho stanovit cenovku titulu. Takhle se dle jeho slov v dřívějších jednodušších časech stanovoval rozpočet. Nyní je to ale diametrálně odlišné a počty se dělají značně hůř. Tituly jsou distribuovány skrze nespočet prodejních míst a internetových obchodů, a to často s výraznou slevou pár měsíců po vydání. V některých případech jsou dokonce od prvního dne součástí předplatného. Samotná tvorba navíc trvá mnoho let a podílí se na ní stovky, ne-li tisíce lidí. Díky tomuhle se cena prvotřídního titulu může vyšplhat třeba na 300 milionů dolarů.

Problémy současného průmyslu

Spencer dále popisuje tři hlavní hlavní problémy, které vysoké náklady přinášejí. První se týká všech AAA videoher, druhý exkluzivních titulů a třetí herního průmyslu, jako celku:

  1.  Vysoké náklady celkově snižují míru rizika, kterou vydavatelé chtějí podstoupit. Dříve hrám stačilo prodat několik set tisíc kusů, aby se zaplatily. U nových her to může být i v řádech milionů. "Pokud jste vydavatel, víte, že to je ve světě, kde už teď vychází spousta videoher, opravdu velké číslo. Jak chcete tuto věc prosadit?  Opravdu chci zkusit novou značku, nový druh hry, když je riziko tak veliké. Myslím, že to zasahuje do kreativity celého odvětví, což nemám rád. Kreativita je základní kámen toho, o co by ve hrách mělo jít.
     
  2. Hodnota nákladů je neúměrně vysoká především u exkluzivit, které oslovují jenom určitou skupinu hráčů. To je velký problém těchto titulů a obecně uzavřených konzolí. Musí ty peníze jednoduše vydělat někde jinde, aby pokryly náklady na vývoj a dotování konzole. To pak často vede k vyšším cenovkám.
     
  3. Na závěr mluví o tom, že konzolový trh za poslední roky moc nevyrostl. Ačkoliv se nové generace konzolí stále prodávají, povětšinou se jedná o vlastníky staršího hardwaru, kteří upgradují na novou generaci. V zásadě se tak nejedná o nové zákazníky, které prostě rostoucí průmysl potřebuje. “Bez nových zákazníků je i zákazník jiné platformy váš zájem. Nemůžete uspět, pokud nepřitáhnete pozornost zákazníků jiných platforem a vydavatelů.” 

Přístup Gen Z k videohrám

Phil Spencer se dále zamýšlí nad tím, jak se k videohrám staví dnešní mladá generace a prozrazuje, jak to ovlivňuje strategické kroky Xboxu. Podle jejich průzkumů mladé generaci úplně nevyhovuje, že jsou některé věci dostupné pouze na jednom místě. V případě Xboxu na konzoli, která je zapojená doma do televize. Dle Spencera je to naprosto logické, jelikož všechno ostatní je přístupné téměř odkudkoliv."Někteří mají iPhone, někteří Andorid, ale hry jsou na obou stejné. Stále můžu využívat TikTok na obou zařízeních, alespoň prozatím. Všechno je pro ně dostupné kdekoliv. V případě Xboxu jde tedy značka za tím, aby udržovala svoji relevanci u mladšího publika. Xbox jako místo, kde najdu všechny skvělé hry."

Spencer podle jeho slov exkluzivity nesnáší a i proto se stále více her uvolňuje na konkurenční PlayStation a Nintendo. Ačkoliv se některá rozhodnutí nemusí fanouškům Microsoftu líbit, jsou dle něj pro dobro Xboxu a za tím si stojí. Trh se jednoduše mění, mladá generace také a je třeba se tomu přizpůsobit.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama