Mikýř v Survivoru: Když seš streamer, tak okrádáš děti o peníze
i Zdroj: Grunex.com
Esport Článek Mikýř v Survivoru: Když seš streamer, tak okrádáš děti o peníze

Mikýř v Survivoru: Když seš streamer, tak okrádáš děti o peníze

Jarmil Černý

Jarmil Černý

7. 3. 2024 07:00

Internetová celebrita a jeden z nejznámějších youtuberů a streamerů dnešní doby Martin Mikyska alias Mikýř je v reality show Survivor velmi výraznou osobou. Při poslední kmenové radě se dostal do křížku s Tomášem „Hateris“ Rysem, který se taktéž živí streamováním na internetu. Mezi tvůrci se vyostřil spor o tom, zda streamováním okrádají děti o peníze.

Reklama

Survivor 2024 má za sebou teprve první čtyři díly, atmosféra mezi soutěžícími se ale začíná vyostřovat. Účastníci jsou jako každý rok složeni z velmi výrazných osobností a internetových celebrit. Jedním z nich je také Tomáš „Hateris“ Rys, který je profesionální herní streamer. Pokud byste tuhle profesi neznali, pak vás možná překvapí, že jde o vysílání toho, jak hrajete počítačovou hru ostatním divákům. Ti vám jako poděkování mohou poslat finanční dary nebo si zaplatit předplatné vašeho kanálu, které je účtováno na měsíční bázi. Obě formy příspěvku jsou však na zcela dobrovolné bázi a vyžadují vložení údajů o vaší kreditní kartě.

Pracovně tak k sobě mají Mikýř a Hateris tedy velmi blízko. Byť se Martin Mikyska neživí přímo vysíláním her, k monetizaci svého obsahu využívá podobné platformy jako právě herní streameři. Mikýř vystupuje na internetu především jako bavič, do jehož repertoáru se řadí bizarní rozhovory nebo záměrně kýčovitě sestříhaná videa, ve kterých většinou řeší společenská témata. Specificky to jsou například nemorální prodejní praktiky různých dalších známých osobností.

Survivor 2024 - kde sledovat, účastníci, kde se natáčí
i Zdroj: Fotobanka Freepik.com (s licencí)

Survivor 2024 - kde sledovat, účastníci, kde se natáčí

Českou a Slovenskou verzi reality show o přežití Survivor 2024 uvidíte opět na obrazovkách TV Nova. Stejně jako v…

13. 2. 2024 14:15

Během druhé kmenové rady populární reality show Survivor se pustil do sporu nejprve game streamer Tomáš Rys, kterého z okrádání dětí nařkl jiný soutěžící: „Včera při souboji o imunitu, když jsme stáli na startovní čáře, tak se do mě pustil (Martin Prágr pozn. red.), že jsem herní streamer a že okrádám malý děti o peníze. Myslím si, že to je naprostá blbost. Já to znám, je to taková typicka urážka streamerů,“ bránil se Rys při rozmluvě, kterou moderoval Ondřej Novotný. 

V ten moment se o slovo přihlásil také Mikyska, který má s vysíláním a youtuberstvím bohaté zkušenosti. „Jako když seš streamer, tak prostě okrádáš děti o peníze, to je fakt, proti tomu nemáš bojovat,“ překvapil svým tvrzením Mikýř. „Každej youtuber, každej streamer, proti tomu nemáš bojovat. Já dělám ve stejným oboru co ty, já bych tady s tímhle nebojoval,“ dodal. Tomáš Rys si ale vážná obvinění nenechal líbit: „Ty si myslíš, že mi třináctileté děti posílají peníze?“ dotázal se Rys těsně před tím, než se debata přesunula jinam.

Mikýř tak po svém vyjádření zanechal spoustu otazníků, když přiznal, že streameři okrádají děti o peníze a následně potvrdil, že sám působí ve stejném oboru. Televize ale pochopitelně mohla záběry z kmenová rady sestříhat, není tedy jasné, zda jsme mohli vidět celou nesestříhanou debatu.

Okrádají streameři vaše děti?

Ať už herní, tak neherní streameři a další internetoví tvůrci mohou vydělávat peníze podobným modelem jako třeba zpěváci nebo jiné, více tradiční, celebrity. Takových modelů mají většinou hned několik.

Prvním z nich je působení na video platformách, kam svá videa nahrávají nebo na nich pořádají živá vysílání. Přímo tyto platformy, jako například YouTube, platí tvůrcům peníze za sledovanost. Čím více přehrání tvůrci získají, tím více jim provozovatel platformy zaplatí, protože jejich obsah využívá k přehrávání reklam třetích stran.

Druhý způsob výdělku je stále v rámci video platformy, vyžaduje ale aktivní zapojení diváků. Ať už na Youtube, kde svůj obsah zveřejňuje Mikýř nebo na Twitchi, kam streamuje Rys, mají diváci možnost streamery napřímo finančně podpořit. Mohou tak zpravidla učinit dvěma způsoby. Buď si na kanále tvůrce koupí předplatné tzv. „subscribe“ nebo pošlou finanční dar. Rozdíl mezi nimi je jednoduchý. Finanční dary většinou tvůrci přijmou v plné hodnotě, nemohou ale za to divákovi poskytnout protihodnotu. Subscribe je na rozdíl od toho oficiální metoda platformy, pokud tedy divák přispěje tímto způsobem, platforma si ze zaslané částky strhne svůj podíl a tvůrci tak zbude jen část. Platforma ale na oplátku nabídne divákovi různé výhody. Často ve formě kosmetických úprav, například zvýraznění divákovi zprávy v chatovacím kanále vedle živého vysílání, aby si jí vysílající tvůrce lépe všiml. Pokud však divák nechce, nemusí využít ani jednu metodu a obsah je mu dostupný zdarma.

Peníze tvůrcům poslalo 10 % českých uživatelů internetu, vede Twitch, Youtube a Patreon

Peníze tvůrcům poslalo 10 % českých uživatelů internetu, vede Twitch, Youtube a Patreon

Průzkum ukazuje, jak Češi vnímají posílání peněz tvůrcům obsahu.

10. 9. 2021 13:44

Další možností, jak si jako internetový tvůrce přivydělat, je tvorba bonusového obsahu a následně jej umístit za tzv. paywall. Jde tedy o obsah, ke kterému se divák zdarma nedostane, dokud nezaplatí částku určenou tvůrcem. Tento způsob je stále více populární a internetoví tvůrci ho volí čím dál tím častěji. V praxi tak umístí na tradiční sítě jako je YouTube nebo Tik Tok pouze část svého videa, aby nalákali diváky na bonusový obsah. Ten následně „uzavřou“ za platební bránu.

Spolupráce. Možná už jste na sociálních někdy zaznamenali #spolupráce nebo #ad. Pokud se na sociálních sítích vyskytujete, pak máte těchto hashtagů pravděpodobně plný feed. Díky svým dosahům a jakési možnosti ovlivnit veřejné mínění, jsou influenceři a internetoví tvůrci žhavým zbožím pro komerční subjekty. Ti platí nemalé částky, aby se o nich tvůrci zmínili ve svých videích nebo jejich produkty například dlouhodobě doporučovali či používali.

Přímý prodej, jinak známý jako merchendising. Podobně jako si rádi koupíte tričko své oblíbené kapely nebo dres milovaného sportovního klubu, tak stejně si spousta lidí rádo zaplatí za vtipné, či méně vtipné, předměty s motivy oblíbených internetových tvůrců. Ti prodávají ledacos od triček, přes hrníčky až po deskové hry. V Americe také například vodu, ve které se vykoupali.

Odpověď na otázku, zda streameři okrádají vaše děti, tak není zcela jednoznačná. Zodpovědnost internetového tvůrce, jako každé podnikající osoby, by měla být zajištění férových podmínek a transparentní komunikace o tom, co si divák za svoje peníze kupuje. Pokud však streamer využívá legitimních nástrojů k prodeji své osobní značky a je si dobře vědom co a komu prodává, a uvědomuje si tedy svoji společenskou zodpovědnost, pak nelze říct, že by streameři či jiní tvůrci někoho okrádali.

Hranice mezi zodpovědností tvůrce a rodiče

Spousta tvůrců dokonce už několikrát nabídla vrácení peněz divákovi, když zjistili, že se kvůli poskytnutí finančního daru streamerovi dostal do tíživé situace. Žádná platforma však zatím nenašla způsob jak ověřit, zda tvůrcům neposílají peníze děti z kreditních karet svých rodičů. Už dnes ale disponují banky a vydavatelé kreditních karet tak silnými nástroji pro ověření internetové platby, že je až téměř nemožné, byť to není vyloučené, aby malé děti autorizovaly platby za zády svých rodičů. Podobnému tématu se věnoval i nejznámější český streamer Agraelus na svém streamu.

„Pokud seš rodič a nekontroluješ si, co se děje s tvojí kreditkou a nevšimneš si, že by ti dítě zcizilo kreditku, opsalo pin a ještě potvrdilo odeslání platby přes mobil, jako to má každej normální člověk a nenajdeš v měsíčním výpisu, že ti odchází měsíční platby na další stránky, to mě pos*r na holý záda, to bych se staral víc o to, jakej seš rodič,“ konstatuje největší česká hvězda mezi streamery. 

Zdůrazňuje tak, jak těžké by pro dítě bylo, odeslat internetovou platbu bez vědomosti rodičů a poukazuje na fakt, že streamer nemůže nést zodpovědnost za to, že se dítě dostane ke kreditní kartě či má na své kreditní kartě zpřístupněný tak vysoký limit k útratě, že utratí neuvážené množství financí. Odmítá také, podobně jako game streamer Tomáš Rys ze Survivoru, že by jeho příjmy byly tvořeny okrádáním dětí.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama