Muž s mozkovým čipem od Neuralink telepaticky hrál Civilization VI
i Zdroj: 2K
Zajímavosti Sid Meier's Civilization VI Článek Muž s mozkovým čipem od Neuralink telepaticky hrál Civilization VI

Muž s mozkovým čipem od Neuralink telepaticky hrál Civilization VI

Josef Ventrča

Josef Ventrča

30. 3. 2024 15:45

První člověk s voperovaným mozkovým čipem společnosti Neuralink ovládal pomocí myšlenek hru Civilization VI. Technologie, za kterou stojí firma Elona Muska, má být revolucí ve zdravotnictví. Pomůže handicapovaným lidem.

Reklama

Devětadvacetiletý Noland Arbaugh, který po nehodě při potápění ochrnul od ramen dolů, si po mnoha letech znovu zahrál videohry. S pomocí implantovaného mozkového čipu společnosti Neuralink mohl počítač ovládat pomocí myšlenek. Mladík se pochlubil, že kromě šachů hrál i Sid Meier's Civilization VI, a to neuvěřitelných osm hodin v kuse, dokud nebylo nutné mozkové zařízení bezdrátově dobít. „Bylo to jako používat Sílu,“ sdělil ve videu zveřejněném na sociálních sítích společnosti.

Musk po Amber Heard vyžadoval, aby se oblékala za postavu ze hry Overwatch. Teď sdílel fotku
i Zdroj: U.S. Air Force/Wikimedia Commons/CC-PD-Mark

Musk po Amber Heard vyžadoval, aby se oblékala za postavu ze hry Overwatch. Teď sdílel fotku

Miliardář chtěl po své bývalé přítelkyni, aby mu udělala radost oblečkem postavy z populární videohry. Fotografii později…

13. 9. 2023 17:00

Ve videu bylo taky vidět, že Američan si zdravotní inovaci nemohl vynachválit. „Změnila mi život,“ řekl Arbaugh. Dodal, že po operaci, která proběhla v lednu, neměl žádné zdravotní komplikace a dosud nepociťuje ani nežádoucí účinky.

Mozkový čip zvaný Telepathy neurotechnologické společnosti Neuralink má zpočátku sloužit pouze ve zdravotnictví a pomáhat například ochrnutým lidem s ovládáním digitálních zařízení. Podle zakladatele firmy Elona Muska přibydou v budoucnu další revoluční projekty mozkových implantátů, které mají pomoci lidem se zrakovými či motorickými problémy, nebo mluvením. Čipy pak mají být účinné i při léčbě obezity či deprese.

Muskovou vizí rovněž je, aby se mozkové čipy, které nyní stojí zhruba 244 tisíc korun, staly běžnou součástí života lidí. Mají pomoci konkurovat umělé inteligenci. „Představte si, že rychlostí myšlenky si objednáte pizzu nebo budete ovládat mobil,“ sdělil podle BBC americký miliardář.

K jeho plánům jsou však skeptičtí někteří vědci, kteří se zatím podle BBC shodují v tom, že si nedokážou představit, že zdravý člověk dobrovolně podstoupí invazivní operaci jen proto, aby si objednal pizzu pouhým pomyšlením.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama