Českou hru Bzzzt silně zasáhlo pirátství
i Zdroj: KO.DLL
Gaming Článek Českou hru Bzzzt silně zasáhlo pirátství

Českou hru Bzzzt silně zasáhlo pirátství

Monika Kočicová

Monika Kočicová

7. 1. 2024 16:30

Vývojář Karel Matějka bojuje s piráty. Ve východní Evropě, včetně České republiky, lidé ve velké míře stahují nelegální kopie. V zimním výprodeji na Steamu se prodalo pouze pár kusů.

Reklama

Karel Matějka se na sociální síti X podělil o aktuální problém s pirátstvím okolo hry Bzzzt. Podle jeho informací jsou prodeje ve východní Evropě, včetně České republiky, stokrát nižší než v jiných oblastech. Důvodem právě je, že lidé raději stahují nelegální verze. „Ze 115 tisíc návštěv produktové stránky na Steamu během zimní výprodeje si hru koupilo pouze čtrnáct uživatelů,“ napsal český vývojář.

Last Train Home je úspěšný na Steamu. Překonal i Cyberpunk 2077
i Zdroj: Ashborne Games

Last Train Home je úspěšný na Steamu. Překonal i Cyberpunk 2077

Česká strategie od Ashborne Games se umístila mezi deseti nejlépe prodávanými hrami v celosvětovém žebříčku. V týdenních…

9. 12. 2023 12:30

Podle Matějky se Bzzzt objevil na ruských, čínských a českých pirátských stránkách hned několik minut po svém vydání. „Vydat hru bez DRM nebyl nejlepší nápad,“ přiznal v příspěvku tvůrce. Ten dle svých slov musel vystopovat pirátění po vlastní ose, jelikož Steam již nepodporuje službu Google Analytics. Až v ruském vyhledávači Yandex se mu podařilo zjistit, že web naviguje uživatele na různé stránky s torrenty, odkud se titul stahuje.

Sám autor hry Bzzzt ale přiznal, že s politováníhodnou situací nemůže nezávislý vývojář nic dělat. „Nemůžete bojovat s desítkami různých pirátských stránek. Stačí si vzít popcorn a pozorovat, jak je svět krutý,“ napsal s nadsázkou.

České hry se často potýkají s problémem ohledně pirátství. V nedávné minulosti se podobná situace stala titulům Polda 7 nebo Someday You'll Return, v obou případech se zjistilo, že se prodal pouze malý zlomek kopií, zatímco většina nainstalovaných verzí pocházela z pirátských webů.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama