Recenze: Genesis Radium 600 - perfektní varianta pro začínající streamery
Technologie Článek Recenze: Genesis Radium 600 - perfektní varianta pro začínající streamery

Recenze: Genesis Radium 600 - perfektní varianta pro začínající streamery

Vojtěch Sahula

Vojtěch Sahula

29. 3. 2019 07:38

Pokračujeme v testech studiových mikrofonů a dnes se podíváme na novinku společnosti Genesis

Reklama

V tomto měsíci jsme započali náš speciál, kde se blíže podíváme na tři studiové mikrofony ze stejné cenové kategorie. První, Arozzi Colonna, máme již za sebou a s cenovkou necelých 2 500 korun se rozhodně nemá za co stydět. Dnes se konečně podíváme na další kousek, konkrétně se bude jednat o novinku společnosti Genesis - model s označením Radium 600.

Recenze: Genesis Radium 600 - perfektní varianta pro začínající streamery

Genesis je herní značka, která působí na herním trhu již osmým rokem od roku 2011. Zabývá se převážně výrobou herních periferií. Společnost však nabízí i reproduktory, počítačové skříně ba dokonce i herní křesla. Genesis je pak všeobecně známá pro svoje kvalitní produkty za rozumné ceny. Pojďme se tedy podívat, jak si bude stát nový Radium 600 proti svým konkurentům.

Kufřík na cesty

Nejprve se podíváme na balení tohoto mikrofonu, neboť minimálně v tomto ohledu vyčnívá mezi námi testovanými modely z davu. Mikrofon je totiž usazen v hliníkovém kufříku o rozměrech 26x11x22 cm, díky kterému se nemusíte bát, že by se s ním během přepravy něco stalo. Pokud pořádáte nějakou LANku s přáteli, můžete mikrofon téměř okamžitě sbalit a mít všechno potřebné vybavení v úhledném kufříku. Vnitřek kufru je pak polstrován klasickou pěnou, aby vše drželo pevně na svém místě.

Když se pak podíváme na samotný vzhled mikrofonu, společnost Genesis dostála svému jménu i co se designu týče. Když bych ho měl srovnat s ostatními modely, tak svým vzhledem předskočí konkurenci rozdílem třídy. Mikrofon je usazen na těžkém kovovém podstavci, který je zespodu vybaven gumou, aby vám Radium 600 nelétal samovolně po stole. Samotná montáž mikrofonu není nikterak složitá, komponenty složíte intuitivně a bez větších problémů. Mikrofon je dodáván v černé matné barvě, která ve spojení se stříbrnými okraji zde umístěných tlačítek, dodává mikrofonu, ten pravý šmrnc.

Recenze: Genesis Radium 600 - perfektní varianta pro začínající streamery

Společně s mikrofonem dostanete i Pop-filtr a pěnovou houbičku. Pop-filtr se vám bude hodit zejména pro eliminaci onoho nepříjemného zvuku pří takzvaných výbušných souhláskách. Pěnová houbička zas naopak chrání kovovou konstrukci mikrofonu a zároveň výrazně snižuje úroveň okolního šumu. Všechny tyto doplňky jsou samozřejmě pouze navíc, a na mikrofon je vůbec nemusíte dávat, ačkoliv vám rozhodně zlepší výslednou kvalitu zvuku při streamování nebo komunikaci s přáteli.

V praxi

Stojan opět zaujímá většinu váhy celého mikrofonu, která se tentokrát blíží ke dvou kilům. Celý mikrofon je opět veden na rozhraní USB, tudíž byste neměli mít sebemenší problém se zapojením i do notebooku bez podpory 3,5mm jacka. Kabel natáhnete do standardní vzdálenosti 1,8 metru.

Frekvenční rozsah Radium 600 se pohybuje mezi 30Hz a 18kHz, což je oproti Arozzi Colonna drobný rozdíl, který však ve výsledku hraje do karet právě Radium 600. Citlivost mikrofonu je udávána na -36dB. Co se pak dynamického rozsahu týče, mikrofon zvládne až 93 dB.

Na mikrofonu samozřejmě nemůže chybět tlačítko na ztišení a knoflík na úpravu hlasitosti mikrofonu. Najdeme na něm i knoflík pro úpravu hlasitosti zvuku proudícího do vašich reproduktorů, popřípadě sluchátek, které můžete do mikrofonu zapojit přes 3,5mm jack.

Recenze: Genesis Radium 600 - perfektní varianta pro začínající streamery

Mikrofon bohužel nemá žádné přednastavené režimy, čímž se pyšnila testovaná Colonny, na druhou stranu si Genesis opravdu pohrálo s jejich jediným, konkrétně kardioidním režimem mikrofonu. Ten dobře znáte pro svou přesnou hlasovou a zvukovou reprodukci. Výborně snímá přední stranu a současně efektivně potlačuje nechtěné zvuky v okolí.

Pojďme přejít k samotnému testu. Radium 600 nedopadlo vůbec špatně a nebál bych se říct, že z naší trojce testovaných mikrofonů vyšlo zvukově nejlépe. Pokud si chcete poslechnout i naše dvě testované varianty společně se sluchátkovým mikrofonem u HyperX Cloud Mix, zamiřte sem.

Níže už tedy máte, jak vlastně zní Radium 600 v praxi.

Závěrem

Genesis Radium 600 rozhodně příjemně překvapil a jak už jsem zmiňoval výše, tak co se zvukové stránky týče, je to pravděpodobně nejlépe znící mikrofon z námi testovaných variant. Na druhou stranu je taktéž variantou nejdražší. Oproti svým konkurentům však nabídne i perfektně vypadající kufřík pro snadnou přepravu a Pop-filtr s pěnovou houbičkou v ceně. Když pak vezmu cenu 2 700 Kč, i s ní je Genesis Radium 600 schopen konkurovat i o třídu vyšším mikrofonům a zápory se na něm tedy hledají jen těžko.

  • Stylový kufřík
  • Design mikrofonu
  • Zvuk
  • Cena

Recenze: Genesis Radium 600 - perfektní varianta pro začínající streamery

 

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama