Recenze: SteelSeries Apex M750 - vše, na co si vzpomenete
Technologie Článek Recenze: SteelSeries Apex M750 - vše, na co si vzpomenete

Recenze: SteelSeries Apex M750 - vše, na co si vzpomenete

Jakub Osička

Jakub Osička

2. 2. 2018 21:57

Otestovali jsme aktuální vlajkovou loď na poli mechanických klávesnic výrobce SteelSeries.

Reklama

Recenze: SteelSeries Apex M750 - vše, na co si vzpomenete

Když SteelSeries uvedlo na trh svou novou vlajkovou loď na horizontu mechanických klávesnic, skoro jsem zajásal. Nová naděje zhmotněná a skrytá pod označením Apex M750 totiž přinesla tradiční propracovaný design typický pro značku SteelSeries se zachováním minimalismu.

Jestliže zvažujete nákup mechanické klávesnice, určitě si nejdřív přečtěte můj speciál věnovaný tomuto tématu, ve kterém najdete i odkazy na recenze dalších modelů. Poslechnout si můžete také epizodu GrunexCastu, kde jsme se mechanickým klávesnicím, jejich cenám a vlastnostem také podrobně věnovali.

Pokud jste náhodou četli moji recenzi na někdejšího robustního obra SteelSeries Apex M800, věřte, že M750 je svou konstrukcí zcela jinou klávesnicí. A to nejen rozměrově, ale také svými konkrétními vlastnostmí.

Recenze: SteelSeries Apex M750 - vše, na co si vzpomenete

Provedení

Hned na začátku musím vyzvednout, že se SteelSeries snad poprvé uvolilo vytvořit klávesnici ve dvou variantách - s numerickým blokem i bez něj. Ač se nám přímo od vás, čtenářů Grunexu, v anketě v minulosti dostalo poměrně jednoznačné odpovědi, že majorita uživatelů numerický blok vyžaduje, je to podle mě správné rozhodnutí. Pokud jste zvyklí psát všemi deseti, pravděpodobně čísla vyťukáváte nad řadou písmen. No a za předpokladu, že do toho nehrajete hry, kde je potřeba nastavovat spousta maker na speciální klávesy, nebo třeba ovládat naklánění vozidla, nemusí být skladnější (a také levnější) verze na škodu.

Plnohodnotná verze měří 15,3 x 45,4 x 4,7 cm a váží přibližně 1 kg. Menší sestřička bez čísel má rozměry malinko rozdílné - 16 x 37 x 3,5 cm a váhu 0,86 kg. Kabel u obou variant měří 2 m a není odpojitelný. K dispozici mám pro účely recenze plnohodnotnou verzi, takže se zaměřím primárně na ni, byť jsou jinak specifikace obou téměř stejné. Oproti Apex M800 je design mnohem konzervativnější. Některé tvary zejména při pohledu z profilu jsou typicky SteelSeriovské, ale celkově je klávesnice mnohem menší a klasičtější, což jí dle mého názoru prospělo. Nenajdete na ní žádné speciální makro klávesy, pouze SteelSeries tlačítko, se kterým aktivujete multimediální a další zkratky v kombinaci s tradičními klávesami.

Recenze: SteelSeries Apex M750 - vše, na co si vzpomenete

Spínače

SteelSeries má ve svém portfoliu stále několik klávesnic osazených tradičními Cherry MX, ale ve vlajkových modelech rádo osazuje spínače vlastní. Prvotinou byly QS1 vyvinuté ve spolupráci se společností Kailh, které měly zcela unikátní konstrukci, ale hlavně taky nízkou hloubku stisku (3 mm) a aktivační bod (1,5 mm). Apex M750 je ještě o krok napřed a využívá lineární spínače QS2, které jsou tak trochu návratem ke klasické třešni.

Hlavička spínače je tentokrát víceméně identická a i trajektorie dohmatu a aktivační bod se prodloužily na běžné hodnoty 4 mm a 2 mm. Pro mě obrovské plus, neboť původním QS1 jsem mírně vyčítal klouzavý a nejistý dohmat při psaní textů. Zůstala i potřebná síla pro domáčknutí na úrovni 45 cN, což odpovídá spínačům Cherry MX Red. Životnost je udávána na 50 milionů stisknutí, nechybí kompletní N-Key Roll Over pro všech 104 kláves ani Anti-Ghosting a disponují také diodami s kompletním RGB spektrem podsvícení.

Recenze: SteelSeries Apex M750 - vše, na co si vzpomenete

Psaní

Jak už jsem naznačil v předchozím odstavci, oproti Apex M800 budete mít ze stisku kláves daleko jistější pocit. Čtyřmilimetrový dohmat je prostě ideální. Myslím, že pocit z QS2 opravdu můžu připodobnit k Cherry MX Red. Zamáčknutí sice není zcela identické, ale celkový dojem z psaní je velmi podobný. Jedná se o spínač lehký a snadno aktivovatelný, který cílí samozřejmě především na hráče. Na druhou stranu není odpor až tak nízký a klávesy tak klouzavé, aby bylo psaní delších textů na klávesnici nepříjemné. Nevýhodou ovšem je, že jsou oproti řešení od Cherry nové QS2 znatelně hlučnější. Ne tak moc, jako třeba Cherry Blue, ale jsou.

Recenze: SteelSeries Apex M750 - vše, na co si vzpomenete

Software a přizpůsobení

V této oblasti SteelSeries prostě dominuje. SteelSeries Engine je stále vylepšován a z Apex M750 díky němu vytřískáte skutečně maximum. Nechybí tradičně možnost kompletně individuálního nastavení přeprogramování kterékoliv klávesy, mnoha nastavení RGB diod včetně animací či individuálního podsvícení každé klávesy. Dostupná je ale hromada speciálních miniaplikací, které vám umožní z klávesnice udělat třeba barevný ekvalizér houpající se v rytmu přehrávané hudby, synchronizovat podsvícení s dalšími produkty SteelSeries nebo propojit světýlka s některými hrami (CS:GO, Dota, Fortnite...), aby vám klávesnice zobrazovala třeba počet životů, stav zásobníku a další informace. Praktické využití není až tak významné, ale minimálně synchronizace s jiným zařízením a ekvalizér jsou opravdu hezkým doplňkem.

Recenze: SteelSeries Apex M750 - vše, na co si vzpomenete

Cena

Ani tentokrát vás asi cenou nepotěším. Plnohodnotná verze SteelSeries Apex M750 totiž v českých obchodech přesahuje čtyřtisícovou hranici. Pořídit si ji můžete v době psaní recenze za 4 399 kč. Pokud byste oželeli numerický blok, ušetříte čtyři stovky. High-end na poli mechanických klávesnic je prostě drahý a nejspíš i dlouho zůstane. Na druhou stranu Apex M750 nabídne prostě všechno, co od mechanické klávesnice můžete očekávat.

Souhrn

  • Komplexní softwarové řešení
  • Individuální nastavení každé klávesy
  • Neomezené možnosti podsvícení, propojení s hrami, ekvalizér atd.
  • Konzervativnější design a ideální rozměry oproti předchůdci
  • Spínače s podobným dohmatem jako Cherry MX Red
  • Hlasitost spínačů
  • Cena
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama