[Speciál] Mechanické klávesnice – proč jim dát šanci?
Technologie Článek [Speciál] Mechanické klávesnice – proč jim dát šanci?

[Speciál] Mechanické klávesnice – proč jim dát šanci?

Jakub Osička

Jakub Osička

21. 5. 2017 13:00

V novém seriálu jsme probádali džungli mechanických klávesnic a několik jich otestovali.

Reklama

[Speciál] Mechanické klávesnice – proč jim dát šanci?

Každý vášnivý hráč vyžaduje při své oblíbené činnosti maximální pohodlí. Samozřejmě se v prvé řádě zaměří na nákup kvalitních a dostatečně výkonných hardwarových součástí počítače. S jídlem ale roste chuť a postupně se často zaměří i na výběr propracovaných periferií. Stalo se už jakýmsi zvykem, že se hráči důkladně zaměřují na výběr myší, které by nejlépe vyhovovaly jejich potřebám. Nepodceňujte však ani výběr klávesnice!

Dnešní nabídka je velmi pestrá a dobré klávesnice poskytují svým uživatelům možnost pohodlnější práce s počítačem. V klasickém mainstreamu se stále drží modely s membránovými snímači. Při postupu do vyšších cenových kategorií se dnes setkáte s mechanickými klávesnicemi. Dává jejich nákup smysl? A vyplatí se vůbec? To zodpovíme v našem speciálu, který postupně nabídne i testy pěti různých modelů od výrobců Cooler Master, Logitech, Trust, MSI a SteelSeries.

Drahý luxus – kdy se „mechaniky“ vyplatí?

Vůči nákupu mechanické klávesnice je u mnoha uživatelů zakořeněna určitá skepse. Obecně se totiž jejich ceny pohybují v nesrovnatelných hladinách oproti membránovým klasikám a při nákupu propracovaného modelu mechanické klávesnice se mnohdy dostanete i na více než desetinásobné sumy.

Vždy si ujasněte, co mechanická klávesnice přinese právě vám

Přiznám se, že i já sám jsem k mechanickým klávesnicím přistupoval se zdrženlivostí, nicméně je třeba vymezit oblasti, kde jejich koupě skutečně má smysl. Pokud na počítači trávíte denně jen pár hodin s tím, že napíšete maximálně několik webových adres do řádku prohlížeče a klávesám WSAD dáte nejvíce zabrat při hledání uhlí v Minecraftu, investice do klávesnice v řádech několika tisíců nemusí být tou pravou volbou.

Na druhém břehu uživatelských vod ale stojí ti, jejichž denním chlebem je psaní rozsáhlých textů, zadávání dat či vášnivý hráči počítačových her, kteří jsou za pohodlí a ultimátní rychlost reakcí ochotni obětovat více peněz. Pokud patříte do některé z těchto skupin, rozhodně se vyplatí nákup mechanického modelu alespoň zvážit.

Jak fungují?

Běžné membránové klávesnice fungují na principu senzorového snímání na plošném spoji, kterým je právě membrána s kontakty. Stisk je zaznamenán tehdy, když se zmáčknutím klávesy vytvoří kontakt se senzorem na desce.

Mechanické klávesnice nedisponují dotykovými senzory. Místo nich mají klávesy samostatné spínače a mechanismus stisknutí řeší pomocí ocelových pružin. Na jejich výrobu se specializuje např. výrobce Cherry. Mechanické spínače Cherry MX patří k nejznámějším a jsou vyráběny v několika provedeních. Mnoho výrobců klávesnic ale přichází s vlastním řešením.

Dělení spínačů

Obecně se vlastnosti spínačů dají kategorizovat podle několika hledisek. První skupinou jsou spínače lineární.

Toto označení znamená, že se při stisku po celou dobu nijak zásadně nemění odpor klávesy. Zmáčknutí je tedy plynulé až do finální fáze, kdy klávesa zapadne do nejzazšího bodu.Další kategorii tvoří spínače nelineární, které mají specificky upravenou dráhu kladeného odporu.

Spínače jsou různorodé a výrobci často vyvíjejí vlastní řešení

V rámci tohoto základního rozlišení se spínače dále liší také potřebou různých měr síly, které je potřeba vyvinout pro aktivaci. Většinou je tato síla měřena v centinewtonech nebo gramech. S nepatrnou odchylkou můžeme centinewtony na gramy převádět v poměru 1:1. 

Vzhledem k různorodosti mnoha typů spínačů, rozdílnosti výšky profilu kláves a vůbec celkové konstrukce jednotlivých modelů je jasné, že každá klávesnice může individuálně sednout někomu jinému. Obecně se ale dá říct, že kratší trajektorie při zmáčknutí klávesy a nižší odpor zajistí maximální komfort při hraní her. Naproti tomu při psaní delších textů možná stejně jako já raději oceníte jistější stisk.

Co nabídnou navíc?

Kromě toho, že jejich spínače daleko lépe rozlišují individuálně zmáčknuté klávesy (N-key rollover), disponují mechanické klávesnice i daleko vyšší výdrží, která je uváděna v desítkách milionů stisknutí. Jejich nákup je proto spíše dlouhodobou investicí. O širším spektru spínáčů a rychlejších reakcích padla zmínka už v předchozí kapitole. Dohromady tyto vlastnosti zkrátka přinášejí větší pohodlí pro uživatele. Záleží pak už jen na vás, jak moc si takového pohodlí ceníte.

Na straně negativ pak stojí fakt, že vzhledem ke svému zpracování bývají velmi robustní, hlučnější a hlavně samozřejmě dražší. Liší se ale model od modelu a právě proto vám chceme představit několik z nich přímo v akci.

[Speciál] Mechanické klávesnice – proč jim dát šanci?

Jaké modely jsme vyzkoušeli?

Do naší recenze jsme zařadily celkem pět klávesnice z různých cenových kategorií. Nejprve se podíváme na Cooler Master Masterkeys Pro L a v těsném závěsu přijde na řadu vlajková loď Steelseries APEX M800. Následovat bude Trust GXT 880 a poté otestujeme ještě kompaktní Logitech G Pro Gaming a MSI Gaming Keyboard GK-701.

Soutěž

Máme pro vás připraveno první kolo slibované soutěže o velmi hodnotné ceny! Zahrajeme si o jednu ze tří dosud testovaných klávesnic. Už dnes můžete na našem facebookovém profilu hlasovat, kterou z nich si první výherce odnese.

Pro samotnou účast v soutěži postačí odpovědět na jednoduchou otázku:

{control miniQuiz 58}
 
Z velmi těsného souboje nakonec vzešlo, že si výherce odnese klávesnici Cooler Master Masterkeys Pro L.
[Speciál] Mechanické klávesnice – proč jim dát šanci?
Do soutěže přišlo 87 % správných odpovědí a šťastným výhercem se stává agneska. Gratulujeme a kontaktujeme do zpráv.

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama