Seriál Fallout sklízí úspěchy, mluví se o nejlepším herním seriálu
i Zdroj: Amazon Prime
Zábava Článek Seriál Fallout sklízí úspěchy, mluví se o nejlepším herním seriálu

Seriál Fallout sklízí úspěchy, mluví se o nejlepším herním seriálu

Václav Brixí

Václav Brixí

13. 4. 2024 07:00

10. dubna dorazila na platformu Prime Video první řada herního seriálu Fallout. Zatím sbírá samou chválu a je označován za doposud nejlepší seriálovou adaptaci hry.

Reklama

Největší seriálová adaptace herní předlohy tohoto roku právě dorazila. A je třeba hned ze začátku říct, že se jedná o další povedený kousek. Špatná reputace a pochybná kvalita byly do nedávna takřka synonymem pro tuto oblast kinematografie. V posledních letech však můžeme být svědky jakési renesance seriálových/filmových adaptací známých herních značek. A nemluvím pouze o kritickém úspěchu The Last of Us z minulého roku. Komerční úspěch a přízeň fanoušků si zasloužil i animovaný snímek The Super Mario Bros., Uncharted nebo Five Nights at Freddy's. Tento rok diváky navíc čeká dobře vyhlížející film Borderlands nebo třetí pokračování série Sonic the Hedgehog.

Vraťme se ale k Falloutu. Ten nabízí vhled do postapokalyptického světa, který je hráčům znám již od roku 1997, pokud jste o něm však nikdy neslyšeli, nevadí. Seriál Fallout funguje skvěle, i když nemáte s herní předlohou žádné zkušenosti. Ačkoliv se jedná o prostředí světa zpustošeného jadernou válkou, přehnanou depresi vyprahlé pustiny neočekávejte. Místní svět je živější, než se zdá. A právě do něj jsou po 200 letech vpuštěni obyvatelé nukleárního krytu, kteří nemají sebemenší tušení, co je zde čeká. Právě díky jedné z hlavních postav, obyvatelce krytu Lucy, se tak nepolíbený divák dokáže v příběhu a komplexním světě poměrně rychle zorientovat.

Ostřílené hráče naopak potěší pohled dalších dvou protagonistů, kteří zprostředkovávají příběhy z hráčům dobře známých frakcí, jako například Bratrstvo oceli. Videoherní sérií je výrazně ovlivněna i celková estetika seriálu. Rozhodně se nešetří občas až vtipně brutálními scénami nebo specifickým tvrdým humorem, který byl pro herní předlohu typický. I přesto si podle kritiků dokáže Fallout najít cestu ke každému typu diváka, čemuž může seriál vděčit především kvalitně napsanému scénáři, plynulému vyprávění a postupné gradaci. Nutno podotknout, že přesně to jsou problematické aspekty, se kterými se většina předchozích adaptací potýkala.

Zdali bude kvalita tohoto odvětví filmového průmyslu stále růst je otázka na budoucí roky. Pokud se ale bude k původnímu materiálu i nadále přistupovat s respektem, jako je tomu zde, můžeme být optimističtí. Za zmínku stojí, že se v posledních letech těmto adaptacím věnují uznávaní režiséři a nejedná se pouze o béčkové pokusy, jako tomu bylo v minulosti. Tak by tomu doufejme mělo být i nadále. Přeci jen podle mnohých videohry nabízí nespočty komplexních světů a příběhů, které je možné rozšiřovat a vyprávět i na stříbrných plátnech či televizních obrazovkách.

První řadu seriálu Fallout můžete sledovat celou již teď na platformě Prime Video. Vzhledem k brzkému úspěchu bychom se měli dočkat i pokračování v podobě druhé série.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama