Sexuální nátlak, ponižování žen a menšin. Korejský hráč byl konečně potrestán
i Zdroj: Photo by Colin Young-Wolff/Riot Games
Esport LoL Článek Sexuální nátlak, ponižování žen a menšin. Korejský hráč byl konečně potrestán

Sexuální nátlak, ponižování žen a menšin. Korejský hráč byl konečně potrestán

Jakub Kavka

Jakub Kavka

5. 9. 2023 13:30

Korejský skandál známého junglera Clida ohledně nevhodné komunikace na internetu má své vyvrcholení. Sekretariát ligy LCK uvalil na hráče exemplární trest.

Reklama

Nepříjemná situace se udála necelé dva měsíce zpátky. Na sítě se dostala informace, že známý a oblíbený jungler Clid, v té době hrající za Hawnhu Life Esports, byl obviněn z nevhodné komunikace s rasovým a sexuálním podtextem. Hráč se dopustil také nátlaku a výhružek. Bohužel pro něj se celá komunikace velmi rychle dostala na tamní korejské sítě a vzápětí i na Reddit a Twitter. Korejské zákony vyhrožování či sexuální harašení na internetu, včetně rasismu, tvrdě postihují.

Od hráče se distancovala samotná organizace, ve které Clid hraje a 4. září se nad celou situací konečně zatáhla opona. Sekretariát LCK, po důkladném zkoumání všech důkazů, hráčovi výpovědi i zkoumání nezávislé komise rozhodl, že Clid bude suspendován na dobu jednoho roku.

Suspendace se navíc vztahuje nejen na LCK, ale i na všechny mezinárodní soutěže. Zároveň je hráč vyřazen z organizace KeSPA (Korejská e-Sportová Asociace pozn. red.) a to po dobu osmnácti měsíců. Clid, kterému je čtyřiadvacet a žije v Koreji, kde je povinná vojenská služba, do které musí nastoupit před devětadvacátým rokem života, si těmito výstřelky a nevhodným chováním prakticky ukončil kariéru.

Hráč se během šetření odvolával na fakt, že spousta vrcholových hráčů se cítí osaměle, protože vynakládají veškeré úsilí na svoji kariéru. Poukázal i na samotný fakt, že spousta mladých lidí nemá intimnější vztah a mnoho z nich ani nezažije pohlavní akt. Tento fenomén, známý především z Japonska, tíží korejskou společnost a pomáhá k urychlení stárnutí populace. Přesto liga zvolila pro Clida exemplární trest, aby se podobné incidenty neopakovaly a bylo zachováno dobré jméno soutěže.

Esportová hvězda čelí výhružkám, jeho tým zvyšuje bezpečnostní opatření
i Zdroj: League of Legends Champions Korea

Esportová hvězda čelí výhružkám, jeho tým zvyšuje bezpečnostní opatření

Jižní Korea se v poslední době potýká s nárůstem výhružek útoků nožem, jednu z nich dokonce obdržel i Lee „Faker“ Sang-Hyeok…

11. 8. 2023 14:20

Liga musela nedávno během play-off přijmout zvýšená bezpečnostní opatření. V době play-off se totiž korejské sociálně sítě a veřejná prostranství stala potenciálně nebezpečným místem, protože některé profily na korejských sítích podněcovaly k útokům nejen na civilisty, ale také na samotné hráče LCK. Výhružky často pocházely z radikálnějších platforem, které zbrojí proti tamní vládě (korejská obdoba QAnon). Během této série výhružek došlo k několika přepadením a útokům nožem. Výhružky obdržel i sám Faker. V těch stálo, že mu bude uříznuta pravá ruka.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama