Moderní randění, jak na online seznamky a aplikace?
i Zdroj: Fotobanka Freepik.com (s licencí)
Zábava Článek Moderní randění, jak na online seznamky a aplikace?

Moderní randění, jak na online seznamky a aplikace?

Michal Komprda

Michal Komprda

20. 2. 2024 05:00

Online seznamování se v dnešní době stává stále běžnějším způsobem, jak najít partnera. Existuje mnoho online platforem a aplikací, které vám mohou pomoci s hledáním lásky.

Reklama

Zaručený recept, jak si najít partnera online vám sice neprozradíme, protože ho jako nikdo jiný nemáme, můžeme vám ale pomoci zorientovat se ve světě online randění. Základem je vybrat si bezpečnou a ověřenou seznamku, na internetu totiž existuje mnoho nebezpečných míst, kde číhají různí podvodníci.

Vyberte si vhodnou seznamku

Existuje mnoho seznamovacích serverů, ale ne každý bude pro vás ten správný. Vyberte si takový, který bude odpovídat vašim požadavkům a zájmům. Doporučujeme vybírat mezi již ověřenými servery, tím největším je asi aplikace Tinder od stejnojmenné americké společnosti.

  • Tinder
  • Badoo
  • Bumble
  • OkCupid
  • eHarmony
  • Plenty of Fish
  • Zoosk

Jak fungují online seznamky?

Většina online seznamek funguje na principu vzájemného zájmu. To znamená, že abyste mohli kontaktovat jiného uživatele, musí i on projevit zájem o vás. K dispozici jsou také většinou různá vyhledávání partnerů a samozřejmostí jsou chatovací místnosti.

  • Líbí se mi/Nelíbí se mi: Mnoho online seznamek umožňuje uživatelům označit profily, které se jim líbí. Pokud se vám líbí profil jiného uživatele a on vám také, budete moci navázat kontakt.
  • Zprávy: Můžete posílat zprávy uživatelům, kteří vás zaujmou.
  • Vyhledávání: Můžete vyhledávat uživatele podle specifických kritérií, jako je věk, lokalita, zájmy atd.

Při výběru platformy zvažte své preference a cíle. Některé platformy jsou vhodné pro nezávazné seznamování, zatímco jiné se zaměřují na vážné vztahy.

Výhody a nevýhody online seznamování

Mezi výhody seznamování online určitě patří pestrý výběr potenciálních partnerů. Na některých se můžete seznamovat s lidmi z celého světa, jiné vám nabídnou lidi ve vašem okolí. Jde také o velmi pohodlnou metodu, druhou osobu si totiž můžete jednoduše proklepnout, aniž byste museli udělat krok z pohodlí domova. Další výhodou může být jistá diskrétnost, ty nejlepší seznamky jako je Tinder si totiž dávají záležet na tom, aby vás jiní uživatelé nemohli jen tak vystopovat, pokud jim to nedovolíte.

Stinnou stránkou online seznamek jsou naopak často se vyskytující podvodníci. Ať už ti, kteří se z vás mohou snažit vylákat prostřednictvím chatu různé osobní informace, tak také různí zvrhlíci, kteří se na sítích vydávají za někoho jiného nebo ve svých profilech lžou. Falešné profily jsou poněkud časté a občas může být těžké je rozpoznat. V pokročilé fázi konverzace můžete uživatele požádat, aby vyfotil sám sebe s nějakým textem napsaným na papíře, který si vymyslíte. Pokud se bude zdráhat vám takovou fotku poslat, může jít o falešný profil. Případně poznáte, že je na fotce někdo jiný než byla osoba na úvodních fotkách profilu. Skrytou nevýhodou je také povrchnost online seznamování, sítě vás totiž nutí dát lajk (nebo dislajk) na základě fotky uživatele a pár kusých informacích.

Jak si nastavit profil na seznamce?

Tak za prvé zvolte vhodné fotografie. Fotografie jsou první věc, kterou si ostatní uživatelé všimnou. Zvolte fotografie, které vás přesně reprezentují a ukazují vaši osobnost. Fotografie by měly být kvalitní a jasné. 

Jak upravovat fotky? Nástroje a aplikace pro úpravu fotek.
i Zdroj: Grunex.com za použití AI Microsoft Copilot

Jak upravovat fotky? Nástroje a aplikace pro úpravu fotek.

Existuje mnoho různých způsobů, jak upravovat fotky, od základních úprav, jako je úprava expozice a vyvážení bílé, až po…

23. 1. 2024 08:00

Dále napište krátký popis sám/sama sebe. Popis by měl být krátký, ale výstižný. Zmiňte se o svých zájmech, koníčcích a cílech. Popis by měl být psán srozumitelně a gramaticky správně. A hlavně buďte autentičtí a pozitivní! Nezkoušejte si hrát na někoho, kým nejste. Buďte sami sebou a ukážete tak ostatním uživatelům, kdo jste.

Jak napsat první zprávu při seznamování?

Tady se vracíme opět k tomu, že na seznamování nemá nikdo ten správný recept. Pojďme si ale říct pár základních stavebních kamenů pro úspěšné seznamování, které jsou většinou efektivní. Buďte originální a nenucení. Vyhněte se klišé a obecným frázím. Zeptejte se například na něco z profilu, ukážete tak, že jste si profil dotyčného přečetli a máte zájem o to, co o sobě píše. Buďte vtipní a zábavní. Humorná zpráva má většinou větší šanci na reakci. Dejte si ale pozor, ať nesklouznete k trapnostem. Závěrem, buďte struční a jděte rovnou k věci. Nikdo nechce číst dlouhé a nudné zprávy.

Asi nejjednodušší co můžete udělat, je využití informací z profilu protějšku. Pro vás je to jednoduchým vodítkem, jak začít konverzaci a jak trefit téma, o kterém protějšek bude pravděpodobně rád konverzovat a zároveň tak ukážete zájem o daného člověka, což vždy vzbudí větší dojem, než obecné fráze. 

Příklady první zprávy na základě profilu:

  • "Ahoj [Jméno], vidím, že jsi také z [město]. Jaké je tvoje oblíbené místo v [místo]?"
  • "Ahoj [Jméno], všiml/a jsem si, že máš ráda/rád [zájem]. Já taky! Jak jsi se k [zájem] dostal/a?"
  • "Ahoj [Jméno], tvůj profil mě zaujal. Píšeš, že jsi [popis z profilu]. Co tě na tom nejvíce baví?"
  • "Ahoj [Jméno], vidím, že hodně cestuješ. Jaká je tvá další vysněná destinace?"

Toto jsou pouze základní inspirativní příklady, fantazii se meze nekladou a vy můžete vymyslet originální začátek konverzace šitý na míru danému protějšku. Měli byste být vždy taktní, zdvořilí a milí. Dejte pozor, abyste nebyli vlezlí a nezasahovali příliš do soukromí. 

Na co si dát na seznamkách pozor

Dejte si pozor na sdělování osobních údajů, jako je vaše adresa nebo telefonní číslo, někomu, koho jste online potkali. Uživatele si nejprve pořádně proklepněte a pokud plánujete první schůzku, zamiřte na neutrální místo, které je veřejné a víte, že se kolem vás bude nacházet spoustu lidí. Informujte také vaše kamarády nebo rodinu, kde se budete nacházet. Ve většině případů byste neměli chodit hned na první rande na osamocená místa nebo rovnou domů k vašemu protějšku. Na místo se dopravte vlastním způsobem nebo veřejnou dopravou, nenasedejte na prvním rande k cizím lidem do auta.

Kdo se bojí odmítnutí, nesmí na seznamku

No dobře, ne tak doslova. Důležité je si uvědomit, že ne každý, koho oslovíte, bude mít zájem. Buďte trpěliví, hledání partnera online může trvat. Především si to užijte, online seznamování může být zábavné a vzrušující.

Nejznámější seznamkou je Tinder

Tinder je populární americká online seznamka, která umožňuje uživatelům seznamovat se s novými lidmi ve svém okolí a je dostupná i v ČR. Funguje na principu vzájemného zájmu - pokud se vám líbí profil jiného uživatele a on vám také, budete moci navázat kontakt.

Co je Tinder?

Tinder je mobilní aplikace, která umožňuje uživatelům seznamovat se s novými lidmi ve svém okolí. Aplikace zobrazuje profily uživatelů s jejich fotografiemi, jménem, věkem a krátkým popisem. Uživatelé pak mohou profily "swipovat" doprava, pokud se jim líbí, nebo doleva, pokud se jim nelíbí. Pokud se dva uživatelé vzájemně “matchnou,” budou moci navázat kontakt a chatovat.

Jak Tinder funguje?

Tinder používá algoritmus, který zobrazuje profily uživatelů na základě vašich preferencí, jako je věk, pohlaví a vzdálenost od vás. Můžete si také nastavit další preference, jako je vzdělání, zájmy atd.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama