Valorant prodal skiny za 900 milionů, benefitovat z nich budou i profi týmy
i Zdroj: Riot Games
Esport Valorant Článek Valorant prodal skiny za 900 milionů, benefitovat z nich budou i profi týmy

Valorant prodal skiny za 900 milionů, benefitovat z nich budou i profi týmy

Nicolas Heller

Nicolas Heller

24. 8. 2023 13:25

Světový šampionát je jednou z nejočekávanějších událostí pro každého hráče kompetitivní střílečky Valorant. Hra se v těchto okamžicích totiž každoročně dočká spousty nového obsahu a to vše při příležitosti nejočekávanějšího turnaje celého roku. Součástí jsou i speciální skiny zbraní s motivy světového šampionátu. Zisky z jejich prodeje si vývojář hry rozdělí s profesionálními týmy.

Reklama

Ani v roce 2023 nepřišel Valorant o již tradiční skiny k příležitosti světového šampionátu. Kromě speciálního nožíku dorazil i nový skin na zbraň Vandal, který si svým vzhledem a efekty okamžitě získal téměř každého hráče. I díky tomu se z letošního prodeje těchto speciálních skinů vybralo téměř 900 milionů korun. 

Benefitovat z ní nebude pouze vývojář hry, polovinu z této dechberoucí sumy si mezi sebe rozdělí profesionální týmy, které jsou dlouhodobě součástí kompetitivního ekosystému a mají s vývojáři uzavřenou smlouvu. Tento systém uplatňuje vývojář hry a zároveň pořadatel turnaje Riot Games už od samotného počátku, snaží se tak zprostředkovat týmům další zdroj příjmů kromě samotných prizemoney a partnerských smluv.

Vlastní rekordy ve výdělcích z prodaných skinů překonává už od roku 2021, kdy se mu podařilo prodat skiny na motivy tehdejšího šampionátu v přepočtu za zhruba 400 milionů korun. O rok později, tedy v roce 2022, navýšil prodeje na asi 700 milionů korun. V roce 2023 tak opět pokořil rekord v přepočtu o přibližně 200 milionů korun.

Na exkluzivitě skinům přidává i fakt, že už je není nikdy možné získat. Jakmile skončí světový šampionát a skiny zmizí z nabídky, není šance, že by se objevily třeba v tradičním obchodě se skiny nebo v jiné speciální nabídce. Hráč má tak každý rok šanci zakoupit skiny pouze po omezenou dobu, což samozřejmě extrémně zvyšuje jejich pomyslnou hodnotu.

Podobný systém uplatňuji i některé další hry, v League of Legends je zvykem prodej skinů na šampiony na motivy profesionálních týmů, ze kterých si vývojář následně podělí zisky s organizacemi. Ve hře Dota 2 bylo dřív možné zakoupit tzv Battle pass. Zisky z něj následně směřovaly přímo do prizepoolu turnaje.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama