Videohry mohou způsobit ztrátu sluchu nebo hučení v uších
i Zdroj: Fotobanka Pixabay (s licencí)
Zajímavosti Článek Videohry mohou způsobit ztrátu sluchu nebo hučení v uších

Videohry mohou způsobit ztrátu sluchu nebo hučení v uších

Josef Ventrča

Josef Ventrča

23. 1. 2024 15:30

Hlasité zvuky a hudba ve videohrách mohou zhoršit sluch, nebo dokonce způsobit tinnitus. Lékaři se na tom shodli ve výsledcích nové studie. Uvedli i, při kterém způsobu hraní videoher jsou děti nejvíc zranitelné.

Reklama

Hráči videoher mohou mít horší sluch, nebo trpět tinnitem, tedy dlouhodobým šuměním či hučením v uších. Vyplývá to z rozsáhlého vědeckého výzkumu více než padesáti tisíc lidí. Podle studie zveřejněné v odborném časopise BMJ je problém zejména v tom, že uživatelé hrají při vysoké intenzitě zvuku i několik hodin v kuse. Vědci v odhadech uvedli, že spoustu hodin týdně nad hrami trávily asi tři miliardy lidí.

Ukrajinec zničil ruský tank díky zkušenostem z videohry
i Zdroj: se svolením Vitaly Kuzmin/CC BY-NC-ND 4.0

Ukrajinec zničil ruský tank díky zkušenostem z videohry

Ukrajinská posádka bojového vozidla Bradley dokázala vyřadit z provozu ruský těžký tank T-90M. Posádka stroje se v rozhovoru…

22. 1. 2024 11:50
1

Autoři studie proto zdůraznili, že hraní videoher v dnešní době patří mezi nejrozšířenější volnočasové činnosti, které se věnují mladí i lidé ve středním věku. Dle jejich doporučení by se tak experti měli na vliv her na sluch víc zaměřit, jelikož dosud se zkoumal zejména negativní vliv sluchátek.

Stanice BBC uvedla, že odborníci v nejnovější studii shromáždili data ze čtrnácti menších výzkumů z devíti zemí. Hlasitost zvuků se ve hrách pohybovala mezi 43,2 decibelu a 89 decibely. Nejméně hlučné přitom byly mobily, naopak nejhlasitější byly automaty ve veřejných hernách, kde jsou na hluk nejvíc zranitelné především děti, a zde jim taky nejvíc hrozí vznik tinnitu.

Hráči se nadměrně vystavují hluku

V průměru si lidé tuto zábavu užívali tři hodiny týdně. Za největší problém vědci označili takzvané impulzivní zvuky, které sice trvají méně než jednu sekundu, ale svou hlasitostí výrazně převyšují okolní zvuky.

Česká televize, která v tuzemsku na studii upozornila, doplnila, že Světová zdravotnická organizace popsala bezpečnou hlasitost během hraní. Děti tak mohou bezpečně poslouchat zvuk o síle 83 decibelů přibližně 6,5 hodiny, 86 decibelů přibližně 3,25 hodiny, 92 decibelů 45 minut a 98 decibelů pouze dvanáct minut týdně.

Drogový dealer byl vášnivý sběratel Lega. Policie zabavila obří sbírku
i Zdroj: Fotobanka Pixabay (s licencí)

Drogový dealer byl vášnivý sběratel Lega. Policie zabavila obří sbírku

Policisté při zátahu na drogového dealera v Austrálii nalezli kromě obřího množství chemikálií i desítky krabic stavebnice…

22. 1. 2024 12:15

Ačkoliv autoři studie přiznali, že pracovali s omezenými daty, tak přesto se dostali k výsledkům ukazujícím, že pravidelní hráči mnohonásobě převyšují doporučené limity hluku. „Nicméně je potřebný ještě další výzkum, aby se zjistily i dopady esportu, geografické oblasti, pohlaví a věku na ztrátu sluchu,“ dodali dle BBC vědci.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama