Výstupky na klávesách F a J. Proč tam vlastně jsou?
i Zdroj: Fotobanka Freepik.com (s licencí)
Zajímavosti Článek Výstupky na klávesách F a J. Proč tam vlastně jsou?

Výstupky na klávesách F a J. Proč tam vlastně jsou?

Michal Komprda

Michal Komprda

15. 2. 2024 12:30

Všimli jste si někdy na vaší klávesnici, že zde jsou výstupky na klávesách F a J ? Naleznete je na noteboocích i klasických klávesnicích. K čemu ale slouží?

Reklama

Výstupky na klávesách F a J

Určitě jste už viděli někoho psát bleskovou rychlostí bez jediného pohledu na klávesnici. I když to může vypadat jako magie, ve skutečnosti jde o naučenou techniku. Zkušení pisatelé znají pozici kláves hmatem a svalovou pamětí.

Klávesy jako Mezerník, Ctrl a Alt se snadno najdou bez dívání, jelikož se nacházejí na okrajích klávesnice. Výstupky na klávesách F a J slouží k orientaci pro hmatové nalezení domovní řady, ze které se pak snadno odvodí pozice ostatních kláves.

Proč zrovna F a J?

Umístění hrbů na F a J vychází z rozložení QWERTY a QWERTZ klávesnic, které jsou nejrozšířenější na světě. Prsty položené na F a J se nacházejí v ideální pozici pro hmatové nalezení všech zbývajících kláves.

Hmatové značky na klávesnici: Tajemství rychlého psaní

Zkušení pisatelé vědí, že se výstupky na klávesách F a J nacházejí. Tyto značky slouží jako orientační body pro hmatové nalezení domovní řady, ze které se pak snadno odvodí pozice ostatních kláves. Písaři tak umístí ukazováčky na F a J a bez dívání se orientují v rozložení klávesnice.

Tato technika je univerzální a funguje na všech typech klávesnic s QWERTY a QWERTZ rozložením, ať už se jedná o notebook, nebo klasickou klávesnici. Přechod z jedné klávesnice na druhou tak nezpomalí rychlost psaní.

Kromě F a J nalezneme hmatovou značku i na numerické klávesnici. Výstupek na klávese 5 slouží k orientaci při psaní čísel bez dívání. Rychlí písaři obvykle používají k nalezení této značky prostředníček.

Hmatové značky na klávesnici F, J a 5 představují nenápadné, ale důležité pomocníky pro rychlé a efektivní psaní bez dívání. Díky nim se i vy můžete naučit psát hmatovou metodou a zdokonalit tak své psací dovednosti.

Psaní bez dívání: Rychlé a efektivní

Psaní bez dívání, nazývané také hmatová metoda, nebo psaní všemi deseti, přináší mnoho benefitů, které vám pomohou zefektivnit práci s textem.

Zvýšená koncentrace:

  • Už nemusíte ztrácet čas a soustředění hledáním kláves.
  • Můžete se plně soustředit na obsah textu a myšlenky, které chcete sdělit.
  • Psaní se stává plynulou a intuitivní činností.

Zrychlení psaní:

  • Bez nutnosti dívat se na klávesnici se vaše psaní stává automatickým a rychlejším.
  • Získáte tak více času na myšlení a tvorbu textu.
  • Rychlé psaní vám pomůže zvýšit produktivitu a efektivitu práce.

Snížení chyb:

  • Hmatová paměť vám umožňuje lépe vnímat stisknuté klávesy a včas zachytit chyby.
  • Opravování překlepů je snadnější a rychlejší.

Profesionální písaři dosahují rychlosti 43 až 80 slov za minutu. Pokud vaše tempo psaní zaostává, zvažte zdokonalení techniky a naučte se psát hmatovou metodou

Tradiční hmatová metoda spočívá v umístění ukazováčků na klávesy F a J a rozložení zbývajících prstů na sousední klávesy. Každý prst pak obsluhuje specifické klávesy ve svém okolí.

Nebojte se experimentovat:

Není nutné se striktně držet tradiční metody. Studie ukázaly, že počet použitých prstů není klíčový pro dosažení vysoké rychlosti. Důležitější je správná technika, jako je pevné držení rukou a pohyb pouze prstů.

Tipy pro zdokonalení techniky:

  • Trénujte na online platformách, například Typing.com.
  • Naučte se správné umístění prstů a jejich pohyb.
  • Zaměřte se na plynulost a minimalizaci chyb.
  • Buďte trpěliví a vytrvalí. Zdokonalování techniky vyžaduje čas a praxi.
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama