Dojmy: Cesta Playerunknown's battlegrounds early-accessem
Gaming PUBG Článek Dojmy: Cesta Playerunknown's battlegrounds early-accessem

Dojmy: Cesta Playerunknown's battlegrounds early-accessem

Jakub Osička

Jakub Osička

15. 8. 2017 08:03

Battle-royale, které se těší gigantické oblibě, je už v předběžném přístupu téměř dva měsíce. Co se změnilo?

Reklama

Dojmy: Cesta Playerunknown's battlegrounds early-accessem

Je tomu už více než měsíc a půl od zveřejnění článku, ve kterém jsem popisoval své dojmy z uzavřeného beta-testování battle-royale survivalu Playerunknown’s battlegrounds. Novinka od Bluehole studios se během krátké chvíle směle vyhoupla mezi nejhranější, nejprodávanější a také nejsledovanější hry poslední doby. Stačila už dosáhnout na prodeje v objemu více než 2 milionů kopií a také drží svůj rekord  161 781 aktivních hráčů ve stejném okamžiku.

Co se v simulátoru zoufalého boje o přežití za uplynulé týdny od uvedení do předběžného přístupu změnilo a jaké novinky přinesly updaty? Pojďme se podívat, jakým směrem se hra ubírá. Ještě než začnete číst, doporučuji nejdřív mrknout na zmiňované dojmy z bety, neboť obsahují celkový kontext a tato malá recenze na ně bude do jisté míry navazovat.

Opakování – matka moudrosti

Playeruknown’s battlegrounds vás vezme na vypjatou jízdu, ze které se vrací zpět jen jeden. Jediným cílem je zůstat naživu a to vůbec nebude jednoduché. Pokud chceme battle-royale hry povýšit na samostatný žánr, můžeme je charakterizovat jako simulátory přežití se spoustou RPG prvků, zbraní a střílením v otevřeném světě, který se postupem času zmenšuje.

Základním principem Playerunknown’s battlegrounds je sesbírání necelé stovky hráčů a jejich vysazení na opuštěný ostrov. Hrát ale nemusíte sami - dostupný je mód pro dva nebo i větší tým. Pak už je vše jen na vašich schopnostech. Musíte pro svou postavu nalézt zbraně, vybavení a vozidla, abyste byli schopni se po herní oblasti pohybovat s nadějí na vítězství. Ostrov totiž začíná postupně obklopovat jakési elektrické pole, které zabíjí všechny, kteří v něm zůstávají. Bezpečná oblast je postupně stále menší a také síla smrtící bariéry se časem zvyšuje.

Dojmy: Cesta Playerunknown's battlegrounds early-accessem

Obrovský svět, výběr zbraní a neprůstřelná pánev

Herní svět se od konce bety nijak zásadně nezměnil. Toulat se budete po ostrově, který je podle všeho fiktivně situovaný někde ve východní Evropě. Najdete tu několik hlavních měst, jako jsou třeba Pochinki, Rozhok nebo Yasnaya Polyana, ale také specifická místa jako jadernou elektrárnu nebo vojenskou základnu na menším ostrůvku Sosnovka na jihu.

Čím atraktivnější oblast, tím větší nebezpečí koncentrace hráčů.

Najít můžete třeba i skrytý vojenský bunkr nebo střelnici. Je toho zkrátka hodně a časem zjistíte, kam se vyplatí zamířit. Se světem se jednoduše musíte sami seznámit.

Graficky při nastavení na ultra detaily je prostředí na vysoké úrovni. Od konce bety nedošlo k zásadnějším změnám modelů ani textur, ale Unreal Engine 4 zcela jistě nabízí skvělé možnosti a hra vypadá velmi dobře - zejména zvažujeme-li aktuální konkurenci v tomto žánru.

Co se týče vybavení, neexistuje snad jediná výtka. S trochou štěstí najdete v podstatě cokoliv od revolveru až po AK-47 nebo dvouhlavňovou brokovnici. Lepší zbraně typu M24 (sniper), AWM (sniper), Tommy Gun nebo M249 (kulomet) můžete získat z beden, které občas vypustí nad ostrovem letadlo.

Dá se říct, že je loot rozprostřený poměrně férově, ale samozřejmě se občas stane, že nenarazíte na nic a z vedlejšího domku vás po minutě zastřelí protihráč s plnou výbavou. 

Každou zbraň můžete dále vylepšovat přidáváním dalšího vybavení (tlumičů, hledí, vylepšených zásobníků apod.). Po vydání přibyla do hry nejprve ruská semi-automatická puška SKS a pak další SMG s názvem Vector. Celkově tak včetně kuše můžeme vybírat z arzenálu dvaceti různých nástrojů na zabíjení, které doplňují ještě mačety, srpy, páčidla a pánve. Vtipná zajímavost na závěr – pánvička nyní dokáže zablokovat střely a občas vám zachránit zadek (doslova).

Nesmím zapomenout ani na konzumační předměty, které vám doplňují život a přidávají boost rychlosti. Bandáže příliš efektivní nejsou a v soubojích oceníte hlavně Med kity, First Aid kity, prášky proti bolesti a energetické nápoje. Vzáceně můžete narazit i na adrenalinovou injekci. Jejich význam je zejména v pozdějších fázích hry nezanedbatelný.

Závodníci smrti

Rozšířil se také sortiment dopravních prostředků. Nově do hry přibyla motorka s postranním vozíkem, která je poměrně rychlá, ale méně stabilní a nebezpečná, protože hráč není krytý. Běžně narazíte také na ikonickou Dacii, která po updatu získala i nové barevné varianty, Jeep UAZ, který může být kompletně uzavřený nebo bez pevné střechy, nebo buginu. Vodní toky můžete sjíždět na motorových člunech. U vozidel musíte hlídat palivo a také poškození. Velmi jednoduše vám nepřítel může prostřelit pneumatiky a věřte, že s takovým vehiklem se pak nemanipuluje moc dobře.

Dojmy: Cesta Playerunknown's battlegrounds early-accessem

Jak přežít?

Těžko. Výhra opravdu není lehce dosažitelná a často potřebujete velkou dávku štěstí. Musím znovu připomenout, že Playerunknown's battlegrounds není arkádou typu H1Z1 a tyto hry jsou zcela odlišné, přestože vycházejí z podobného konceptu. Pokud hrajete pouze rekreačně, rozhodně nečekejte, že budete vyhrávat jednu hru za druhou. Tím se ale nesmíte nechat odradit. Důležitý je právě komplexní zážitek, který může navíc být mnohonásobně lepší, pokud hrajete v týmu. Píšu to z toho důvodu, že jsem se u hráčů setkal i s frustrací a zanevřením na hru kvůli častějším horším výsledkům.

Spoléhat se musíte hlavně na zvuky, abyste byli schopni odhalit hráče ve vaší blízkosti. Ne vždy se vyplatí střílet na každého člověka, kterého vidíte. Musíte totiž počítat s tím, že pak téměř automaticky odhalujete vaši vlastní pozici jiným protivníkům. Záleží také na vaší výbavě. Je potřeba mít dostatek prostředků k léčení, solidní zbraně a hlavní rozdíl může udělat třeba i tlumič nebo puškohledy s větším přiblížením.

Klíč k úspěchu spočívá hlavně v chytrém využívání situace a rozvážnosti. Na druhou stranu se vám ale také mohou podařit šílené kousky jako kupříkladu tento:

Velkou novinkou bylo představení tzv. Custom matches, jejichž zakládání je zatím umožněno pouze oficiálním partnerům (převážně streamerům). Zakladatel takového kola může libovolně nastavovat atributy hry včetně omezení zbraní, dopravních prostředků, rychlosti postupu elektrického pole aj. To hře dodává zcela nový rozměr a umožňuje přenést souboje do jiné roviny. Pravděpodobně tato funkce bude brzy zpřístupněna i ostatním hráčům.

První střípky optimalizace a opravy chyb

Chtěl bych především zmínit jeden zcela zásadní fakt - vývojáři jsou opravdu velmi aktivní a stále informují na svých kanálech o úpravách a opravách, které jsou prováděny. Postupně dochází k rozšiřování kapacit serverů, rychlých oprav nahlášených bugů a pružné komunikaci. Skvělou práci odvádí i PR tým, který navazuje strategická partnerství a realizuje spoustu skvělých nápadů - viz třeba Charity Invitational.

Opravy chyb probíhají kontinuálně a velmi dynamicky. V podstatě je ani nemá smysl vypisovat. Místo toho se raději podívejte na oficiální Twitter, kde uvidíte info o průběhu a řešení problémů. Hra má stále své mouchy, ale je třeba se v této fázi zaměřit právě na aktivitu vývojářů. Zatím si nemyslím, že by hra měla zůstat jednou z mnoha nedokončených titulů udušených v předběžném přístupu a doufám, že se tento předpoklad nezmění.

Dojmy: Cesta Playerunknown's battlegrounds early-accessem

Update v dubnu představovil první krůčky k optimalizaci hry, což mělo podle reakcí komunity zlepšit plynulost hlavně na slabších strojích, které však vyhovují minimálním požadavkům hry. Sám jsem od bety na své sestavě (Xeon E3-1231-V3 + 16 GB ram + MSI GTX 1060 6 GB) pozoroval pouze nepatrný nárůst FPS a zůstal jsem u konfigurace s nižšímy detaily, abych si zajistil stabilních 60 a více snímků za sekundu. Stačí malinko snížit grafické nastavení (hlavně Foliage) a zahrajete si krásně i s méně výkonným počítačem. Jako minimální požadavek jsou uvedeny procesory Intel Core i3 4340 nebo AMD FX 6300 a grafické karty nVidia GeForce GTX 660 2GB nebo AMD Radeon HD 7850 2GB.

Budoucnost?

Očekávání jsou veliká. Především by měl přijít další větší měsíční update, který by Playerunknown's battlegrounds měl dále rozšířit a optimalizovat. Stejně tak se na Twitteru objevila informace o dvou plánovaných nových mapách. Oficální web také uvádí, že by ve hře měl být časem dostupný systém re-playů, který vám umožní podívat se na zápas s odstupem a analyzovat zpětně jejich průběh. Je zkrátka vidět, že k opuštění předběžného přístupu ještě vede dlouhá cesta, ale pokud se vše podaří, bude Playerunknown's battlegrounds stát za to.

Za zmínku stojí také skutečnost, že ve hře sice existují kosmetické předměty, které můžete získávat ze speciálních beden kupovaných za herní body a obchodovat s nimi na tržišti, ale zatím jsou spíše pouze základního rázu a v dohledné době se nechystají žádné updaty čítající duhové skiny. Vývojáři prohlásili, že se nejprve musí hra dotáhnout do konečné fáze a teprve poté bude možno zvážit implementaci většího množství nových kosmetických položek.

Hodnocení

Playerunknown's battlegrounds se u mě stále drží v oblibě a od bety se možná posunulo i o kousek dál. Zbývá už jen rychle shrnout všechny poznatky, které jsem tady zmínil.

  • Kontinuální opravy chyb
  • Rozšiřování vybavení a zbraní
  • Aktivní přístup vývojářů a PR
  • První náznaky optimalizace
  • Výborná hratelnost
  • Stálé plány na rozšiřování na budoucna
  • Obrovská komunita
  • Nemusí sednout každému (specifický survival)
  • Stále platí, že early-access je běh na dlouhou trať

 

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama