[Blog] Pět důvodů proč zažít IEM Katowice aneb Jak chutnal esport
Esport Článek [Blog] Pět důvodů proč zažít IEM Katowice aneb Jak chutnal esport

[Blog] Pět důvodů proč zažít IEM Katowice aneb Jak chutnal esport

Jakub Osička

Jakub Osička

8. 3. 2017 11:28

Turnaj je za námi. Tady jsou nejlepší zážitky a pět důvodů, proč se zúčastnit jeho dalších ročníků.

Reklama

O průběhu Intel Extreme Masters World Championship Katowice 2017 jsme toho už napsali tunu, což má ale samozřejmě své opodstatnění - je to nejdostupnější akce svého druhu pro české fanoušky. Pokud vám přeci jen turnaj unikl, najdete na našem webu report průběhu zápasů skupin i následujících soubojů v aréně Spodek až po finále. Rozhodně si ale nenechejte ujít Deníček Grunexáků, ve kterém Pavel s Lukášem zdokumentovali svou cestu a zážitky z turnaje a mimo to zvládli natočit i rozhovor s Lincolnem "fnx" Lauem z týmu Immortals.

Já sám jsem se vydal do polských Katovic po vlastní ose s větší skupinou přátel, neboť jsme již tradičními návštěvníky a rád bych v tomto článku shrnul alespoň pět stručných základních důvodů pro návštěvu polské esportové metropole z pohledu obyčejného fanouška profesionální scény Counter-Strike: Global Offensive. Doufám v určitý přesah významu článku i do dalších ročníků a pokusím se upozornit na to důležité, na co se můžete při plánování výletu příští rok zaměřit.

[Blog] Pět důvodů proč zažít IEM Katowice aneb Jak chutnal esport

1. Neuvěřitelná atmosféra

Příběh o podivném celodenním sezení a sledování Counter-Striku v obrovské aréně kdesi na jihu Polska i přes rozmach esportu stále nemusí posluchačům znít jako perfektní über-cool-swag zážitek. Opak je ale pravdou.

Atmosféra nejen finálových zápasů je přímo hmatatelná a první vstup do obrovského prostoru s pódiem z chodeb přeplněných stánky s merchem a párky v rohlíku vám jednoduše vyrazí dech. Vybavujete si otravné řvaní fanoušků, které je často slyšet v pozadí streamu ze zápasů? I toho můžete být součástí. Fanoušci v Polsku jsou šílení a skandování by se mohlo rovnat kdejakému koncertu nebo vyhrocenému hokejovému utkání. Mix toho všeho vás doslova nadchne.

[Blog] Pět důvodů proč zažít IEM Katowice aneb Jak chutnal esport

2. Je to zadarmo

V českém prostředí možná jeden z nejpřesvědčivějších argumentů. Ano, nenechte se oklamat pochybovačnými tvrzeními na internetu (setkal jsem se s nimi). IEM Katowice opravdu dosud nabízelo každým rokem vstup do haly Spodek zdarma. Pro mnohé je to skoro nepochopitelné, ale Spodek nabízí velkou kapacitu a ESL získává velké prostředky už i jen prodejem přednostních vstupů - tyto lístky byly velmi rychle vyprodané.

Sám jsem měl možnost vyzkoušet si i letos jeden den vstup s obyčejnou vstupenkou, která člověka uchrání od zdánlivě nekonečných front tvořících se před arénou, a druhý den vstup zdarma. Fronta opravdu není tak šílená, jak by se na první pohled mohlo zdát, a pokud přijedete alespoň s hodinovým předstihem, bez problémů se v postupných vlnách do arény dostanete. Tvoří se ale velmi brzy - v neděli jsme řadu napříč celým areálem před halou viděli na online webkameře před devátou ranní, přestože se dovnitř začalo vpouštět až mnohem později a Starcraft začínal hrát až po poledni.

[Blog] Pět důvodů proč zažít IEM Katowice aneb Jak chutnal esport

3. Dostupnost

Katovice jsou velmi blízko českých hranic. Sedněte do auta a jeďte! Z Brna vám cesta zabere dvě a půl hodiny, z Prahy čtyři, z Ostravy jste na místě za hodinu. Dálniční úsek mezi Bohumínem a Katovicemi je navíc neplacený, takže žádné poplatky v Polsku řešit nemusíte. Provoz v Katovicích je běžný a parkovat se dá různě v okolí haly, přestože možná chvíli budete hledat. Pokud budete mít strach o bezpečí vašeho dopravního prostředku, nechejte radši auto u hotelu nebo na hlídaném parkovišti a jeďte tramvají.

Jeďte na víkend. Hotel či penzion sice budete muset řešit dostatečně včas, ale ceny jsou příznivé. Hotel vzdálený 2 km od Spodku i s bohatou snídání a vlastním hlídaným parkovištěm nás vyšel v přepočtu na 670 kč za noc na osobu.

[Blog] Pět důvodů proč zažít IEM Katowice aneb Jak chutnal esport

4. Hráči a osobnosti na vlastní oči

Streameři, youtubeři, profi hráči, osobnosti (i české) scény - je dost pravděpodobné, že minimálně na někoho z nich v Katovicích narazíte. S trochou štěstí si ulovíte nějaký ten podpis nebo fotku.

Samozřejmě je zde i plno stánků prodávajících merch všeho druhu - často s možností platby kartou, takže nemusíte přemýšlet, zda si dopředu obstarávat hodně zlotých.

[Blog] Pět důvodů proč zažít IEM Katowice aneb Jak chutnal esport

5. Nejen esport

Jasně - asi si říkáte o co jiného by tam mělo jít. Samotný turnaj je ale okořeněn i dalším programem. Samozřejmě zde najdete propagační stánky všech možných firem, které alespoň trochu mají blízko ke světu gamingu. Můžete u nich soutěžit, potkávat známé osobnosti nebo si prostě jen pokecat o jejich produktech. O tom ale mluvit nechci. 

Z mého pohledu bylo neskutečně skvělé letošní zajištění show DJ Hardwella. Ať už jste jeho skalní fanoušci, nebo jeho tvorbu znáte jen okrajově stejně jako já, musíte brát v potaz, že IEM turnaj nabídl téměř půlhodinovou show jednoho ze tří nejlepších DJů na světě. Nechybí ale tradičně ani cosplay a další aktivity. Určitě nezůstanete jen u sledování zápasů.

Tak snad zase za rok

Pokud jste tedy dosud váhali nebo se neodhodlali na turnaj sami vydat, doufám, že jsem vás aspoň trochu přiměl ke změně názoru. Zabookujte si tento článek a svou účast za necelý rok znovu zvažte. IEM Katowice přináší dechberoucí zážitky a je to jeden z nejdostupnějších turnajů v těsné blízkosti České Republiky.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama