Counter-Strike diváky tolik netáhne, nejsledovanější střílečkou je Valorant
i Zdroj: Riot Games
Gaming Článek Counter-Strike diváky tolik netáhne, nejsledovanější střílečkou je Valorant

Counter-Strike diváky tolik netáhne, nejsledovanější střílečkou je Valorant

Jarmil Černý

Jarmil Černý

31. 1. 2024 13:45

Analytické nástroje měřící sledovanost jednotlivých herních titulů na streamovací platformě Twitch zveřejnily statistiky sledovanosti za uplynulý rok a mnoho změn na čele žebříčku jsme se nedočkali.

Reklama

Twitch.tv je platforma, na kterou měli uživatelé původně umisťovat svoje amatérské livestreamy z reálného života. Brzy ale našla platforma zcela jiné využití. Uživatelé ji začali využívat především k vysílání hraní videoher. Následně se dočkala také obří akvizice. Od původních majitelů ji totiž odkoupil gigant Amazon za neuvěřitelných 970 milionů dolarů.

Valorant je lepší než Counter-Strike 2 kvůli jedné klíčové vlastnosti, říká profík
i Zdroj: Valve

Valorant je lepší než Counter-Strike 2 kvůli jedné klíčové vlastnosti, říká profík

Dvě podobné ale přesto naprosto odlišné FPS hry jsou herní komunitou už od počátků Valorantu srovnávané. Nedávný příchod…

28. 11. 2023 11:45

Platformu stále ovládají streameři vysílající videohry, na výslunní opět vrací kategorie „Just chatting“ pod kterou vysílají tvůrci svůj reálný život, respektive si povětšinou pouze povídají s diváky přes webkameru. Tu ale z hodnocení vynecháme a zaměříme se v tomto článku pouze na kategorie videoher.

Rok 2023 ovládlo Grand Theft Auto V

Nejsledovanější herní kategorií se stalo GTA V. Nesmrtelná hrou drží mezi nejsledovanějšími kategoriemi především početná komunita hráčů zaměřující se na neoficiální režim Roleplay. Ten do hry jako mód třetí strany přidali vývojáři pod hlavičkou Five M. Mód se stal okamžitě absolutním hitem, dokonce tak velkým, že si jej ani samotní vývojáři netroufli zakázat či proti němu jinak vystupovat. Majitelé značek kolem GTA jsou přitom velmi dobře známí ukončováním jakýchkoliv módů, které u nich padnou v nemilost. Pro roleplay si hráčů vytváří vlastní servery, na kterých poté hrají v režimu, kdy předstírají, že jsou skutečnými obyvateli města Los Santos a plní každodenní aktivity obyčejného člověka jako je chození do práce, či trávení večerů v barech. GTA V se na první příčku sledovanosti vrátilo opět po roce, kdy si vyměnilo pozici s League of Legends. Za rok 2023 diváci nasledovali 1,3 miliard hodin a průměrně v jeden okamžik sledovalo GTA V 152 tisíc diváků.

Nesmrtelná MOBA

Pokud bychom se na žebříček podívali optikou posledních 8 let, celkový vítěz by byl naprosto jasný. MOBA hra League of Legends od vývojářů z Riot Games vyšla v roce 2009. Díky velmi aktivní péči vývojářů je i v roce 2024 stále ve skvělém technickém stavu a od původní verze z roku 2009 byste ji téměř nerozeznali. Hra se stala kulturní ikonou především v cílové skupině mileniálů a jen málokdo dnes legendární „lolko“ nezná. Marketéři z Riot Games navíc namíchali elixír úspěchu složený z dobře propracované esportové struktury a kvalitní tvorby doprovodného obsahu jako jsou hudební klipy či vlastní Netflix seriál. League of Legends v roce 2023 sledovalo průměrně v jeden okamžik 151 tisíc diváků a všichni dohromady nasledovali přes 1,3 miliard hodin.

Střílečkám vládne Valorant

Mezi střílečkami jasně kraluje další počin studia Riot Games a to stále ještě relativně nová hra Valorant. Ta svého hlavního konkurenta Counter-Strike válcuje v rámci sledovanosti na Twitch.tv už od roku 2020, což je zároveň rok, kdy byla hra oficiálně vydána. Valorant je velmi populární hrou především v západních zemích, pravděpodobně proto, že prvky střílečky kombinuje se širokou škálou magických dovedností, které jsou pro každou postavu ve hře unikátní. Tato mechanika se na západních trzích dobře ověřila podobným hrám jako je například Overwatch. Valorant má také propracovaný a jasně strukturovaný esportový ekosystém, který slouží hře jako marketingová nástroj a jehož nejpopulárnější turnaje se už dnes mohou ve sledovanosti poměřovat s velkými turnaji v Counter-Striku. Valorantu si diváci za celý rok 2023 vychutnali 988 milionů hodin a průměrně jich v jeden okamžik bylo aktivních 113 tisíc. V porovnání s Counter-Strikem je to o zhruba 30 tisíc diváků v jeden okamžik a 300 milionů nasledovaných hodin více.

Fortnite, Minecraft, Dota

Za Counter-Strike se zařadil Fortnite. Následoval Minecraft, Dota 2, World of Warcraft a Apex Legends. 

Důležité je zmínit, že hry jako FIFA, NBA, NHL a další podobné tituly, které jsou vydávány na každoroční bázi, mají na Twitch.tv vždy pro každý ročník samostatnou kategorii, nelze je tedy porovnávat.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama