Fnatic jsou vítězi LOCK//IN! Grandfinále je druhým nejsledovanějším zápasem ve VCT
Esport Valorant Článek Fnatic jsou vítězi LOCK//IN! Grandfinále je druhým nejsledovanějším zápasem ve VCT

Fnatic jsou vítězi LOCK//IN! Grandfinále je druhým nejsledovanějším zápasem ve VCT

Nga Thi Nguyen

Nga Thi Nguyen

5. 3. 2023 17:41

Fnatic zajistili EMEA další místo v Masters v Tokiu a odnáší si 100 tisíc dolarů.

Reklama

Turnaj LOCK//IN je u konce a my známe jeho vítěze! Jaká byla jejich cesta k zajištění dalšího místa v Masters pro svůj region a k hlavní ceně v hodnotě 100 tisíců dolarů? Hlavně na to se v tomto článku zaměříme, před samotným grandfinále pro nás byl ale ještě připraven showmatch, ve kterém jsme v akci poprvé mohli vidět nového agenta Gekka.

Showmatch – Team tarik vs. Team FRTTT

V showmatchi za Team tarik hrál samotný tarik, a poté dva profesionální hráči mimi (G2 Gozen) a cNed (Natus Vincere) a streameři SirMaza a Paula. Proti nim za Team FRTTT hrál FRTTT, tři profesionální hráči pANcada (Sentinels), SkRossi (Global Esports) a SUYGETSU (Natus Vincere) a streamer vela. Sami tarik a FRTTT nám ve hře ukázali Gekka, a to na mapě Lotus, která měla být jedinou mapou pro tento zápas.

Hra začala příznivě pro tarikův tým, který úspěšně odvrátil položení bomby Gekkovým Wingmanem, a první kola na pistolích tak hravě zvládli. Za tým FRTTT však sílu rychle ukázal hráč pANcada a tým se tak dostal do vedení 8:4. Na útoku to šlo tarikově týmu mnohem líp, předvedli nám také pár úspěšných položení bomby Wingmanem a hru rychle dorovnali na 10:10. Tým FRTTT však byl nakonec lepší a hru vyhrál se skóre 13:10. Vynikající výkon ukázal hráč pANcada, který skončil se skvělým KDA 31/14/6.

Zápas byl tedy velmi těsný a perfektně ukázal schopnosti Gekka, které si brzy budeme moct ve hře zkusit osvojit i my. Přesný popis těchto schopností si můžete přečíst v našem předchozím článku, na celý zápas se pak můžete podívat i na YouTube.

Fnatic jsou vítězi LOCK//IN! Grandfinále je druhým nejsledovanějším zápasem ve VCT

Grandfinále – FNATIC vs. LOUD

Grandfinálový zápas byl již od počátku silně ovlivněn brazilskými fanoušky, kteří sledovali turnaj přímo na místě konání a vášnivě fandili pro svůj tým LOUD. Zápas začal jejich výběrem mapy, který padl na Ascent – právě na tom měli LOUD dost působivou statistiku 20:1 – na Ascentu totiž prohráli jen jednou z 21 odehraných zápasů. Tlak na FNATIC byl určitě velký, ti se ale nenechali rozhodit a už v první polovině si na obraně vybojovali skóre 8:4. V druhé polovině byla kola o trochu těsnější a padl dokonce i knife kill ze strany Saadhaka z týmu LOUD. I přes všechnu jejich snahu si nakonec ale výhru odnesli FNATIC, a to se skóre 13:8.

Na Fracture to i přes počáteční vedení FNATIC LOUD dorovnali a první polovina skončila se skóre 6:6. Na obraně FNATIC protivníkům ale darovali pouze jedno kolo, a tak si odnesli výhru 13:7.

Na třetí mapě už šlo opravdu o všechno – se dvěma výhrami totiž FNATIC stačila jen jedna mapa k tomu, aby se stali vítězi celého turnaje. I v tuto chvíli ale už zaznamenali velký úspěch, se s skóre 11:0 v celém turnaji (tedy že na 11 odehraných mapách neprohráli ani jednu) měli nejdelší streak vyhraných map v jednom mezinárodním turnaji a prolomili rekord Sentinels, kteří jako vítězové Masters v Reykjavíku takto drželi skóre 9:0.

Split byl tedy důležitou mapou pro LOUD a měl rozhodnout, jestli zápas poběží dál. A na této mapě LOUD konečně FNATIC potrápili o trochu víc a dostali se do vedení 7:5. O kola se týmy hodně přetahovaly i v druhé půlce, jako lepší se ale ukázal tým LOUD, který s výhrou 13:9 ukončil sérii vyhraných map FNATIC.

Fnatic jsou vítězi LOCK//IN! Grandfinále je druhým nejsledovanějším zápasem ve VCT

Lotus si jako 4. mapu vybrali FNATIC a vypadalo to pro ně nadějně, jelikož právě na této mapě se jim proti Natus Vincere v předchozím zápase velmi dařilo. LOUD oproti nim v tomto turnaji Lotus ještě nehráli, a proto nebylo jasné, co od nich očekávat. I na této mapě ale LOUD FNATIC víceméně převálcovali, FNATIC si v první půlce sice získali 5 kol, ale většinu hry si nevěděli rady, jak proti LOUD zakročit, a LOUD nás tedy s výhrou 13:8 posunuli na poslední, pátou mapu zápasu.

Na Iceboxu šlo do tuhého, což stejnou měrou pociťovaly oba týmy. Po první polovině hra ale už pro LOUD vypadala docela na spadnutí, FNATIC často chybovali a se skóre 3:9 mezi hráči nervozita silně stoupala. I s horšími skóre, než je toto, jsme však v historii Valorantu viděli velké comebacky, a tak ještě nebylo třeba věšet hlavu. Bohužel ale i první dvě kola na pistolích se LOUD skvěle dařila, a skóre tedy došlo na 11:3 pro LOUD. FNATIC ale neztratili naději a postupně se rozhodli prokousávat jednotlivými koly. A to jim opravdu šlo! Zvládli vyhrát neuvěřitelných 9 kol za sebou a zde určitě musíme pozdvihnout výkon Boastera, který je IGL tohoto týmu a skvěle tým vedl k výhrám. Ke skóre 12:11 se tak FNATIC dokonce dostali clutchem Alfajera a k výhře už jim zbývalo pouze jedno poslední kolo. Zde ale trochu polevili a LOUD jejich nepozornosti využili a dotáhli hru až do prodloužení. Atmosféra už tedy byla velmi napjatá, oba týmy byly stejně blízko k výhře a pro oba to vypadalo nadějně. Tady to ale velmi rychle ukončili FNATIC, obranu i útok totiž hravě zvládli hned v prvním prodloužení a vyhráli ve velmi těsném skóre 14:12. Gratulujeme FNATIC, kteří pro Evropu odnáší první místo v turnaji LOCK//IN!

Zde se můžete podívat na zcela rozhodující clutch Alfajera:

LOUD ale rozhodně ze zápasu udělali rovnocenný boj a chvála patří i jim, protože se rozhodně jednalo o jeden z nejzajímavějších a nejtěsnějších zápasů vůbec. Samotné grandfinále dosáhlo druhého nejvyššího vrcholu sledovanosti v historii VCT vůbec, a to s 1 443 103 diváky v jeden moment; před ním se na prvním místě drží pouze grandfinále Champions z minulého roku s 1 505 804 diváky.

Z hráčů určitě musíme pozdvihnout výkon hráče Less z LOUD, který má za celé grandfinále s KDA 98/78/27 ACS (Average Combat Score) 245.

Za FNATIC se zvlášť v posledním zápase pak předvedl i Derke, hlavní duelista týmu, jehož celkové KDA je 91/88/24 s ACS 242.

Poměrně konzistentní výkon napříč mapami předvedl Leo, jehož KDA je 89/68/32 s ACS 230. K němu máme také zajímavou statistiku – Leo totiž hraje hlavně initiatory a ve své roli ho určitě můžeme považovat za jednoho z nejlepších – už jen za poslední grandfinálový zápas má na účtu 5 killů s shock dartem, za celý turnaj jich má pak 11, čímž se dostal na první místo v této kategorii. Leo je také druhým nejlepším hráčem v celém tomto turnaji s hodnocením 1,28 (podle hodnocení vlr.gg), před ním je jen Shao z Natus Vincere s 1,29.

Skvělý výkon ukázal i Chronicle, který svou přizpůsobivost předvedl tím, že na každé mapě jako jediný hrál úplně jiné agenty – vystřídal si tak KAY/O, Breache, Raze, Viper a Sage. A u Chronicla na chvíli zůstaneme, tento ruský hráč se touto výhrou totiž stal prvním a zatím jediným hráčem, který je dvojnásobným vítězem mezinárodního turnaje. Znát ho můžeme z Gambit Esports, za který na Masters v Berlíně v roce 2021 vyhrál první místo. Z Gambit Esports se pak se svými spoluhráči přesunul do M3 Champions, kde zaznamenali také mnoho úspěchů, týmu však nebylo moc přáno, ať už z politických důvodů či právě kvůli vzniku partnerského programu pro Valorant.

Fnatic jsou vítězi LOCK//IN! Grandfinále je druhým nejsledovanějším zápasem ve VCT

Další zajímavostí je, že turecký hráč Alfajer, který v týmu plní roli sentinela, se vítězem stává v pouhých 17 letech.

Nakonec Boaster, který je tváří FNATIC již od roku 2021 a tým vede jako IGL, se konečně dočkal zasloužené výhry – FNATIC se vždy byli do mezinárodních turnajů schopni kvalifikovat, skončili ale obvykle na druhém místě či vypadli již před samotným finále. Pro Boastera to tak bylo velmi emocionální a po zápase ve slzách z radosti vyjádřil svou lásku ke hře.

Vítězství pro FNATIC fakticky znamená výhru 100 tisíců dolarů (přibližně 2,2 milionů Kč) a zajištění dalšího místa pro region EMEA ve Valorant Masters v Tokiu – oproti regionům Pacific a Americas tedy za EMEA pojedou do Japonska čtyři týmy namísto tří.

O účasti v Masters ale ještě rozhodnou ligové turnaje v jednotlivých regionech (EMEA, Pacific, Americas); všechny se konají od 26. března do 28. května. O Masters si blíže můžete přečíst tady.

Co se týče majorů máme ale ještě informací o trochu více, během grandfinálového zápasu bylo totiž vyhlášeno místo konání Valorant Champions 2023, kterým je severoamerický Los Angeles! O jakou arénu se přesně jedná si můžete přečíst tady.

Do dalších VCT turnajů nám ještě zbývá trochu času, mezitím se ale pořád konají zápasy v Challengers. Konkrétně v East Surge hrají také čeští hráči, určitě se na ně tedy přijďte podívat na Twitch Grunexu.

Fnatic jsou vítězi LOCK//IN! Grandfinále je druhým nejsledovanějším zápasem ve VCT

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama