Policie vyšetřuje hromadné znásilnění ve virtuální realitě
i Zdroj: Zdroj: Ilustrativní obrázek - Pixabay (s licencí, fotobanka)
Zajímavosti Článek Policie vyšetřuje hromadné znásilnění ve virtuální realitě

Policie vyšetřuje hromadné znásilnění ve virtuální realitě

Monika Kočicová

Monika Kočicová

5. 1. 2024 08:00 3

Digitální postavu mladé dívky sexuálně napadl gang dospělých mužů. Děvče poté utrpělo trauma jako po znásilnění ve skutečném světě. Britská policie proto zahájila první vyšetřování svého druhu. To vyvolalo otázku, do jaké míry platí současné zákony v online prostředí.

Reklama

Britská policie vyšetřuje případ znásilnění v metaversu poté, co mu čelila fiktivní postava dítěte. Dívka mladší šestnácti let podle informací listu Daily Mail zůstala velmi rozrušená poté, co jejího avatara v online světě hromadně sexuálně napadly postavy cizích mužů.

CzechCloud se omluvil za stream. Chce absolvovat novinářský kurz
i Zdroj: Twitch: CzechCloud

CzechCloud se omluvil za stream. Chce absolvovat novinářský kurz

CzechCloud po nedávných událostech sepsal prohlášení, ve kterém se omluvil za své chování během živého vysílání při střelbě…

31. 12. 2023 15:20
1

Oběť všemu byla svědkem, jelikož při činu měla na hlavě headset, následně sice neutrpěla žádné fyzické zranění, ale událost ji poznamenala psychicky. Policisté uvedli, že dívka utrpěla stejné psychické a emocionální trauma jako někdo, kdo zažil znásilnění ve skutečném světě, protože zážitek ve virtuální realitě je navržený tak, aby byl zcela pohlcující.

Podle Daily Mail se jedná o první takový případ vyšetřování ve Spojeném království. Otázkou však je, jak se na online prostředí vztahují zákony platné pro běžný život. Policejní představitelé nyní proto volají po legislativním řešení vlny sexuálních deliktů v této sféře a tvrdí, že taktika policistů se musí vyvíjet, aby zabránila zvrhlíkům využívat nové technologie ke zneužívání dětí. „Musíme aktualizovat naše zákony, protože nedrží krok s riziky poškození, která vznikají v důsledku umělé inteligence a trestné činnosti na platformách, jako je metaverse,“ řekla předsedkyně Asociace policejních a kriminálních komisařů Donna Jonesová.

Jeden z vysoce postavených policistů, který byl s případem obeznámen, ale nepřál si uvést své jméno, prozradil pro Daily Mail, že v bezplatné VR hře Horizon Worlds dostupné na platformě Meta Quest bylo nahlášeno již několik sexuálních útoků. „Metaverse vytváří pro predátory bránu k páchání strašlivých zločinů na dětech,“ doplnil vedoucí vyšetřování zneužívání a ochrany dětí při Národní radě policejních náčelníků Ian Critchley.

Ve Velké Británii však zatím nedošlo k žádnému trestnímu stíhání za takovou trestnou činnost, přestože již dřív se podobné případy objevily. V zemi taky již řešila krádež cenného předmětu ve virtuálním světě, ale ani v tomto případě nepadl trest.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama