GTA 6 - vše, co víme: datum vydání, čeština, cena, multiplayer
i Zdroj: Rockstar Games
Gaming GTA 6 Článek GTA 6 - vše, co víme: datum vydání, čeština, cena, multiplayer

GTA 6 - vše, co víme: datum vydání, čeština, cena, multiplayer

Jarmil Černý

Jarmil Černý

5. 12. 2023 01:20

GTA 6 je jednou z nejočekávanějších her. O jejím datumu vydání, ceně či odhalení traileru se již objevilo spoustu spekulací, některé z nich konečně potvrdil Rockstar v prvním traileru.

Reklama

Na vydání GTA 6 čeká bez nadsázky celý svět a existuje jen málo sledovanějších herních titulů. Rockstar Games se tak musí potýkat s různými pokusy hackerů či sociálních inženýrů dostat se k jakýmkoliv materiálů o hře o něco dříve. 

Těm se zadařilo i v případě vydání očekávaného prvního traileru GTA 6. Ani ten totiž nedokázali vývojáři utajit až do samotného oficiálního termínu, ve kterém měl trailer vyjít. Nakonec došlo k tolika únikům, že jej museli vývojáři zveřejnit dříve, než plánovali.

Kdy vyjde GTA 6 a datum odhalení

Prvotní informace naznačovaly, že by k oznámení hry mohlo dojít už v letech 2023 či 2024. Nejčastěji skloňovaným obdobím bylo období září a října roku 2023. Vydavatel hry to naznačoval především během pravidelných schůzí o ekonomických výsledcích, kde opakoval, že očekává vysoké příjmy během let 2024 a 2025. Hra údajně měla být oznámena už v roce 2020, vývoj ale provázel chaos.

Trailer GTA 6 odkazuje na skutečné události. Znáte je všechny?
i Zdroj: Rockstar Games

Trailer GTA 6 odkazuje na skutečné události. Znáte je všechny?

Budete se divit, jak imerzní zážitek GTA 6 bude. Vývojáři dokonce použili odkazy na skutečné události a postavy v záběrech…

6. 12. 2023 11:40

Neoficiální informace o datumu vydání přišly od leakera Chris Marxx, který na platformě X (dříve Twitter) zveřejnil příspěvek, ve kterém sdělil, že by GTA VI mělo být oznámeno 26. října 2023. GTA VI však nakonec v říjnu oznámeno nebylo.

Další informace se objevily 8. listopadu od novináře Jasona Schreiera, který uvedl, že se oznámení očekává na 25. výročí série. Následně došlo k první oficiální komunikaci od Rockstar Games. Na svém profilu na platformě X (dříve Twitter) potvrdili vývojáři načasování odhalení traileru k dalšímu dílu GTA na začátek prosince roku 2023. Později termín specifikovali na 5. prosince v 15 hodin středoevropského času.

Trailer byl nakonec odhalen o patnáct hodin dříve a to pár minut po půlnoci v noci na 5. prosince, přiblížil také datum vydání GTA 6, mělo by k němu dojít v roce 2025.

GTA 6 trailer

První den v prosinci Rockstar Games potvrdil přesný datum vydání prvního traileru, který stanovil na 5. prosince.

Důležité je, že Rockstar ve svých prohlášeních nikdy nepotvrdil, že trailer bude právě ke hře GTA 6 a do poslední chvíle nebylo jasné, zda bude trailer skutečně ke hře GTA 6. To se však s vydáním traileru potvrdilo a Rockstar skutečně představil nový díl ze série Grand Theft Auto.

Trailer byl nakonec zveřejněn v úterý 5. prosince pár minut po půlnoci našeho času, což bylo o patnáct hodin dříve, než byl vývojáři původně avizovaný datum.

V traileru se objevili hlavní protagonisté a náznaky tradičních mechanik, na které jsme u série zvyklí. Chybět nebude několik způsobů dopravy, policejní honičky a pravděpodobně ani obdoba heistů z předchozího dílu. V traileru se také vyskytlo několik bizarních situací, jako je lovení aligátora z bazénu ochránci přírody nebo twerkující žena na střeše jedoucího auta. Rockstar v nich poukazuje na události, které se v Miami skutečně odehrály.

Mapa a města v GTA 6

V prvním traileru ke hře bylo prakticky potvrzeno, že se šestý díl populární městské akce bude odehrávat ve Vice City. Nadále se však spekuluje o několika dalších městech, která by se měla na mapě nacházet. Rockstar po vydání traileru zveřejnil také tiskovou zprávu, ve které stojí: „Grand Theft Auto VI míří do státu Leonida, domova neony oplývajících ulic Vice City a dalších míst v dosud největší a nejúchvatnější evoluci série Grand Theft Auto.“ Některé lokace z traileru jsou připomínají GTA: Vice City, objevily se také názvy dalších možných měst a některé lokace v novém Vice City.

Postavy a hratelné charaktery v GTA 6

Spekulace a úniky informací z enginu GTA 6 hovořily o tom, že bychom si mohli zahrát za dvě postavy. Jednou měl být muž a druhou žena. I to se nakonec potvrdilo s vydáním prvního traileru. Jméno ženy, jak už bylo dříve spekulováno, je skutečně Lucia a zdá se, že se opravdu jedná o bývalou vězenkyni. Mužovo jméno by mělo být Jason, v traileru však není nikdy oslovován. Více detailů o postavách jsme se zatím nedozvěděli.

V dřívější únicích bylo také zmíněno, že Lucia by měla být matkou dítěte, které však opustila a ve hře bude vystupovat pouze formou cutscény. Ve hře by se mohly objevit také protagonisté z předchozích dílů. První by měl být Niko Bellic z GTA 4 a druhou Michael De Santa z GTA 5. Ten by se měl objevit v roli filmového producenta, který bude ve městě natáčet nový film. Obě postavy by se měly objevit pouze okrajově a pokud se do hry vůbec dostanou, tak pravděpodobně nijak nezasáhnou do hlavního příběhu.

Gameplay GTA 6

Podle prvního traileru bychom měli dostat přesně to, co od série očekáváme. Vykrádačky, honičky s policíí, rychlá auta, lodě, letadla, otevřený svět a živoucí město plné nočního života. Prostě nefalšovanou filmovou Ameriku.

Velkou roli hrají v prvním traileru také influenceři a sociální sítě. I to se často objevovalo v různých únicích a spekulacích, podle kterých bychom měli influencery často potkávat v ulicích města. Role sociálních sítí navíc byla v traileru tak signifikantní, že by mohla být součástí některé z herních mechanik a přímo ovlivňovat děj hry nebo samotného hráče.

Dříve se v únicích od leakerů také spekulovalo, že by si nové GTA mělo vypůjčit několik mechanik z Red Dead Redemption 2. Jednou z nich by měl být režim „dead eye,“ další by měl být přirozený růst vlasů a vousů. Přítomné by opět měly být různé gangy, které by mohly být ještě aktivnější než dříve. Jejich členové by se měly pokoušet vykrádat blízké obchody. Jeden z gangů by se měl jmenovat „Guardia.“ Tradiční jsou pro sérii GTA i různé záhady, ty by se měly opět dostavit v podobě záhadných UFO, Bigfoota či dalších menších nadpřirozených jevů. K dispozici budou také různé sportovní aktivity, podobně jako tomu bylo v posledním díle, součástí by měly být i nové aktivity jako wingsuit, basketbal nebo bungee jumping.

Vyjde GTA 6 na PC?

Rockstar Games vydalo zároveň s prvním trailerem ke hře také tiskovou zprávu, ve které potvrzuje, že hra vyjde nejprve na konzole Playstation 5 a Xbox Series X|S.

Čeština do GTA 6

Podobně jako u všech dalších informací zatím nejsou dostupné žádné oficiální informace, na základě předchozích dílů se dá však téměř s jistotou očekávat, že české titulky ani český dabing ve hře neuvidíme. Na oficiální potvrzení si však budeme muset počkat. České titulky by se do hry však mohly dostat, podobně jako v předchozích dílech, díky komunitním překladatelům nebo dle posledních trendů, pomocí překladu umělé inteligence.

GTA 6: Očekávaná cena

Cena GTA 6 je hojně diskutovanými tématem mezi fanoušky série. Objevilo se hned několik názorů a údajných interních informací, že by cenovka mohla vystoupat ke 100 až 120 eurům.

GTA 6: Multiplayer

Vzhledem k tomu, že GTA 5: Online bylo pro Rockstar zlatou žilou, očekává se, že novému dílu nebude multiplayer chybět. Rockstar navíc nedávno uzavřel spolupráci s komunitní platformou Cfx.re, která vyvinula vlastní komunitní multiplayer pro GTA V, díky čemuž si stovky modderů vytvořili vlastní herní servery, na kterých se stal masivně populárním herním módem Roleplay. Dá se tak předpokládat, že Rockstar využije vývojáře tohoto módu k vytvoření obdobného režimu pro GTA 6.

GTA 6 recenze a metacritic hodnocení

Hra zatím nebyla oznámena ani vydána. Recenze zatím nejsou k dispozici.

GTA 6 hardwarové nároky

Hardwarové nároky vývojáři zatím nezveřejnili. Mohlo by k tomu však dojít koncem roku 2023 či začátkem roku 2024.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama