STYKO bude hrát EPL bez kouče, ostřílený kuben se loučí s Apeks
i Zdroj: Apeks
Esport Counter-Strike: Global Offensive Článek STYKO bude hrát EPL bez kouče, ostřílený kuben se loučí s Apeks

STYKO bude hrát EPL bez kouče, ostřílený kuben se loučí s Apeks

Michael Douša

Michael Douša

7. 9. 2023 14:49

Jakub „kuben“ Gurczynski stál za zády mnoha vynikajících hráčů - většina si jej spojí především s někdejší polskou sestavou Virtus.pro, která si pod kubenovým vedením přihrála hned několik velkých trofejí. Po roce v Apeks ale jeho angažmá v norské organizaci končí.

Reklama

V čem konkrétně tkví jádro sporu, který vyvrcholil ukončením spolupráce mezi Apeks a kubenem, není jisté. Organizace zmiňuje pouze „rozdíly v dlouhodobé filozofii rozvoje týmu,“ což může znamenat prakticky cokoliv. Je to však změna poměrně překvapivá, jelikož Apeks si za poslední rok prošli mnoha úspěchy, což se o době před kubenem říci úplně nedá. Letos poprvé prošli Apeks až do semifinále na Majoru v Paříži a poprvé se také probojovali do vrchní desítky světového žebříčku.

Je otázkou, zda vznikla neshoda mezi organizací a koučem, nebo koučem a kapitánem, kterým je Damjan „kyxsan“ Stoilkovski. Hráči totiž měli pro svého kouče samá hezká slova. „Dívám se na něj jako na takového mentora. Je super mít někoho takového poblíž. Vždycky víš, že je v klidu, moc neukazuje emoce, což je dobré, když má kouč,“ nešetřil pochvalami Justinas „jL“ Lekavicius na posledním Majoru, tedy ještě před tím, než přešel pod vlajku NaVi. 

„Neučí nás jenom CS, ale i to, jak se individuálně můžeme zlepšit jako hráči. Je takovým lepidlem mezi kapitánem a každým spoluhráčem, mezi organizací, managementem a týmem. Ale taky to je takový náš otec a mentor. Dává si záležet, abychom hráli nejlépe, jak můžeme, abychom byli připraveni ve hře i mimo ni,“ zhodnotil jej na IEM Cologne také slovenský střelec Martin „STYKO“ Styk, který byl v organizaci ještě dříve než sám kouč.

Kubenův odchod i přes všechny neshody ponechává Apeks v opravdu prekérní situaci. Ačkoliv už je jasný kubenův nástupce - Torbjørn „⁠mithR⁠“ Nyborg, který doposud zastával roli kouče v juniorních Apeks Rebels - ten nemůže na nadcházející ESL Pro League nastoupit, jelikož Apeks už nemohou dělat změny v sestavě. Buďto je tak kubenův odchod bleskem z čistého nebe, což by poukazovalo na rozepře v týmu, neohleduplným krokem ze strany kouče, nebo velkou chybou vedení organizace. Ani jedno z toho ale není dobrá zpráva.

Kuben však nechává na adresu týmu i organizace kladná slova, ke konkrétním důvodům odchodu se ale nevyjádřil. „Odchod z Apeks je sice hořkosladký, i přesto jsem ale neskutečně pyšný na to, co jsme společně dokázali. Byla to velká výzva už od mého příchodu, protože jsme začínali od píky, ale opouštím je jako jeden z nejlepších týmů, který bojuje na největších turnajích. Můj čas v Apeks nebyl nic než skvělý, ale teď je čas na změnu a nemůžu se dočkat na nové výzvy a možnosti, které na mě čekají. Apeks do budoucna přeji mnoho štěstí.“

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama