[Speciál] Mechanické klávesnice - závěrečný souboj
Technologie Článek [Speciál] Mechanické klávesnice - závěrečný souboj

[Speciál] Mechanické klávesnice - závěrečný souboj

Jakub Osička

Jakub Osička

2. 7. 2017 17:32

Testované modely SteelSeries, Cooler Master, Logitech, MSI a Trust a jejich srovnání pro různá použití.

Reklama

[Speciál] Mechanické klávesnice - závěrečný souboj

Náš speciál, ve kterém jsme vám postupně představili pět různorodých mechanických klávesnic, skončil s testem posledního modelu od MSI. Připravili jsme pro vás závěrečné shrnutí, ve kterém jsme otestované produkty poměřili v několika základních kategoriích a vybrali ty, které z nich vyšly vítězně. Pojďme na to!

Nejlepší herní zážitek

Jestliže mechanickou klávesnici kupujete čistě kvůli herním účelům třeba i na poloprofesionální nebo profesionální úrovni, zcela jistě se zaměříte na možnosti širokého nastavování maker, úpravy funkcí kláves a hlavně přesnost a rychlost aktivace spínačů. To nejlepší v tomto ohledu nabídne rozhodně SteelSeries Apex M800.

Primárním důvodem jejího vítězství jsou unikátní spínače QS 1 Switch s aktivačním bodem ve vzdálenosti 1,5 mm dohmatu, které svými vlastnostmi předčily (co se týče vhodnosti pro hry) své soupeře a reagují opravdu znatelně rychle.

Nesmíme ale zapomenout ani na výborně propracovaný SteelSeries Engine software, který nabídne takřka neomezené možnosti přizpůsobení klávesnice nebo rozšíření výbavy o USB porty navíc.

Daní za tyto výhody je potom vysoká cena a také horší mobilita. Pokud hledáte důstojnou alternativu pro hráče s kompaktnějšími rozměry, rozhodně má smysl zauvažovat nad Logitech G Pro Gaming. Ta rovněž nabídne perfektní vlastní řešení v podobě The Romer-G spínačů s podobnými vlastnostmi a vyšším profilem kláves. Musím říct, že mi ze všech testovaných klávesnic sedla nejvíce.

Nejpohodlnější psaní dlouhých textů

Zaměříte-li se spíše na praktické využití při copywritingu, tvorbě článků a zkrátka velkém vytížení klávesnice psaním, oceníte pravděpodobně hlavně pohodlí a jistotu stisku. Preferovány tak mohou být spínače, které nabídnou malinko vyšší odpor. Náš test ukázal, že si v tomto ohledu vedly dobře Cherry MX Brown, které jsme mohli vyzkoušet hned na dvou testovaných modelech. Zároveň se ale velmi podobně osvědčily Trust GXT-White. V tomto případě pak už záleží pouze na vašich preferencích.

Pokud chcete ušetřit a oželíte funkce jako volně programovatelné RGB podsvícení, nepochybně můžeme doporučit Trust GXT 880 i MSI Gaming GK 701. Ve vyšší cenové relaci se pak nabízí Cooler Master Masterkeys Pro L, jejíž konzervativní design obohatí kompletní spektrum barev podsvícení, které umí třeba i vizualizovat přehrávanou hudbu.

Nejuniverzálnější použití

Znovu opakuji fakt, který jsem zmiňoval už i v jednotlivých recenzích – nemůžeme se domnívat, že by klávesnice s malinko vyšším odporem automaticky nebyla vhodná pro hry. Stejně tak nelze považovat rychlejší spínače za zcela nepohodlné pro psaní dlouhých textů. Rozdíly tu samozřejmě jsou, ale je potřeba zmínit, že všechny testované modely nabídly kvalitní zpracování a svou životností i reakčními vlastnostmi nepochybně předčí většinu běžných membránových konkurentů.

V této kategorii bych rád znovu zmínil model Logitech G Pro Gaming, který právě díky standardnímu profilu kláves a zároveň krátké reakční vzdálenosti spínačů prostě nezklame v žádné situaci. Tentokrát je ale třeba poukázat na absenci numerického bloku. Je jen na Vás, zda se bez něj zvládnete obejít. Pokud ano, je Logitech opět skvělou volbou. Z plnohodnotných modelů vyzvednu ještě Cooler Master Masterkeys Pro L, která nabízí i solidní on-the-fly konfigurace maker a zároveň je i velmi univerzální vzhledem ke svému designu.

Nejlepší nízkorozpočtová volba

U mechanických klávesnic se obecně pohybujeme v řádech tisíců korun. Jestliže hledáte model, který vám přinese základní výhodu mechanických spínačů, nabídne atraktivní design pro hráče (kterých je mezi našimi čtenáři většina) a zároveň bude cenově přijatelný, nabízí se nejlevnější model, který se v našem testu objevil. MSI Gaming Keyboard GK-701 splňuje s určitými kompromisy vše výše vyjmenované a to za relativně příznivou cenu. Její koupí získáte agresivní design typický pro produkty MSI Gaming edice, univerzální Cherry MX Brown a ergonomické zpracování kláves.

Ocenění

Na základě výsledků testování jsme se rozhodli ocenit Logitech G Pro Gaming jako produkt, který můžeme zcela jednoznačně a bez výhrad doporučit. Vděčí za to zejména propracovanému systému svých vlastních spínačů, kompaktním rozměrům, univerzálnosti použití a softwarové přizpůsobitelnosti.

[Speciál] Mechanické klávesnice - závěrečný souboj

SOUTĚŽ

Máme tady další soutěž a tentokrát si zahrajeme o vlajkovou loď s logem SteelSeries. Na jednoho výherce či výherkyni čeká recenzovaná krasavice SteelSeries Apex M800! Stačí když správně zodpovíte následující otázku. Odpovídat můžete do 30.5.2017 (7:00 hod.). Nápovědu hledejte v našich recenzích. Výherci se ozveme do zpráv.

{control miniQuiz 59}
 
Zaujala vás některá z klávesnic? Téměř všechny najdete na www.czc.cz:

Do soutěže přišlo 93 % správných odpovědí a šťastným výhercem se stává uživatel Skalin. Gratulujeme a kontaktujeme do zpráv.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama